Великобритания повторно прикани Иран да освободи танкера, плаващ под британски флаг, задържан в петък в Ормузкия проток. По казуса заседава комисията за извънредни ситуации КОБРА. Иран от своя страна заяви, че е възможно дипломатическо решение на случая. Първият дипломат на Великобритания определи задържането на британския танкер от Иран като "държавно пиратство". Джереми Хънт подчерта, че Лондон не търси конфронтация с Техеран.

Предложението на британския външен министър е безпрецедентно, тъй като макар и да съществуват подобни коалиции за морска защита, те никога насочени срещу държави. Министърът Хънт разри, че през последните 48 часа е разговарял с външните министри на Германия, Франция, Финландия, Швеция и Дания. Също така той призна, че на 30 юни Съединените щати са отправили официална молба към Лондон за участие в американска мисия за морска защита, но Островът е отказал да сътрудничи в кампанията за максимален икономически натиск върху Техеран, водена от Вашингтон.

Причината за отказа е подкрепата на Великобритания за запазването на ядреното споразумение с Иран. Въпреки това, когато става дума за свобода на корабоплаването в Персийския залив няма компромис, заяви първият дипломат на Великобритания пред депутатите в Парламента.

Джеръми Хънт - министър на външните работи на Великобритания: Призовавам Иран да освободи "Стена Имперо" и екипажа ѝ, и да се съобрази с международните правила, които защитават търговското мореплаване в Персийския залив. Правила, с които се съобразяват всички останали държави. Иранската страна определи ситуацията като "око за око" заради задържането на "Грейс 1" на 4 юли от страна на Гибралтар. Но тези две неща нищо общо, тъй като, това което Иран направи е изцяло нелегитимно.

Междувременно, Джеръми Хънт потвърди информацията, че Обединеното кралство е изпратило втори военен кораб "Дънкан", който се очаква да достигне Ормузкия проток след една седмица. Отсега нататък всички плавателни съдове, плаващи под британски флаг, ще трябва да предупреждават британските власти, че ще преминат именно по този маршрут, за да им бъде осигурена нужната защита.