НОВИНИ

Великобритания публикува закона за скъсване на връзките с ЕС

Великобритания оповести днес законопроекта за прекъсване на политическите, финансовите и правните отношения с Европейския съюз, предаде Ройтерс. Т.нар. Закон за отмяната е основен елемент от плана на правителството за напускане на ЕС до 2019 г. Той предвижда прекратяване на продължилото повече от 40 години участие на Великобритания в законодателната дейност на ЕС и анулиране на договора, с който страната стана член на общността през 1972 г.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:21, 13.07.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
великобритания публикува закона скъсване връзките

Прокарването на законодателството в парламента може да бъде решаващо за бъдещето на министър-председателката Тереза Мей.

"Това е един от най-важните закони, минавали някога през парламента, и е значима част от процеса на излизането ни от ЕС", каза министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

Правителството формулира позицията си за преговорите с ЕС, като публикува също три доклада със становища, подчертаващи, че Великобритания ще се оттегли от Евратом и ще напусне юрисдикцията на Съда на ЕС.

Поддържащите Брекзит депутати от Консервативната партия на Мей твърдо защитават нейния план за скъсване с ЕС. Тези, които са проевропейски настроени, искат да изтръгнат отстъпки за смекчаване на условията на раздялата.

Евентуален бунт в някой от лагерите може да провали приемането на закона и да постави под съмнение способността на Мей да договори компромис или да получи подкрепа от опозиционните партии. Ако тя се провали, позицията й може бързо да стане незащитима.

Оповестяването на законопроекта е първата стъпка от дълъг законодателен процес. Днес не се очаква да има обсъждания в парламента.

Опозиционната Лейбъристка партия казва, че ще се противопостави на законопроекта, ако той не отговаря на шест условия, включително гаранции за правата на работниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БПЦ ще стопанисва три имота в манастира „Свето Успение Богородично“
БПЦ ще стопанисва три имота в манастира „Свето Успение Богородично“
Жена в Скопие почина в следствие на температурен шок
Жена в Скопие почина в следствие на температурен шок