НОВИНИ

Великобритания решава дали да остане в ЕС

С проливни дъждове започна съдбовния ден за британците. Днес те решават: "Да остане ли Великобритания член на Европейския съюз или не?". Най-силни са дъждовете в Лондон и в южните части на страната. Има наводнени избирателни секции, което може да затрудни гласуването. Резултатът от референдума засяга както Великобритания, така и останалите страни от съюза, защото не е ясно какво точно ще се случи, ако избирателите решат, че искат напускане. Затова всеки глас е от значение. За съдбовния ден за британците и за политическото бъдеще на Великобритания от специалните ни пратеници в Лондон Владислав Велев и Владимир Богдански.

Владислав Велев
от Владислав Велев
15:45, 23.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Когато бъдат преброени гласовете в който и да е от 382-та избирателни района, резултатът ще бъде обявяван веднага. Това обаче няма по никакъв начин да даде яснота какъв ще бъде крайният резултат. Някаква обща представа ще започне да има около шест сутринта българско време в петък. Няма изискване за минимална избирателна активност.

Дори да гласуват и пет души, ако трима са избрали оставане, Великобритания продължава да бъде член на Европейския съюз.

Референдумът беше обещан от премиера Дейвид Камерън, ако бъде избран отново за премиер на страната. Това стана миналата година и Камерън започна кампания за оставане. Той обяви, че независимо от резултатите от днешното допитване, друг референдум няма да има. Предполага се, че за напускане ще гласуват сравнително възрастните хора от провинцията, които са с не твърде високо образование.

За оставане вероятно ще гласуват младите образовани хора от големите градове. Решаващо ще бъде избирателната активност. Смята се, че ако тя е над 60 процента, резултатът ще бъде оставане в съюза. Причината е, че това би означавало мобилизация точно на младите образовани хора.

Независимо от резултата политическото бъдеще на Дейвид Камерън е несигурно. Пред БНТ анализаторът Марк Ленърд каза, че в партията на Камерън се води "гражданска война" и опонентите на премиера ще използват всяка възможност, за да го свалят от власт. Не е изключено той да подаде оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още търсят 3-годишният Мохамед, който се изгуби в гората
Още търсят 3-годишният Мохамед, който се изгуби в гората
Поройните дъждове може да се отразят на резултата на британския референдум
Поройните дъждове може да се отразят на резултата на британския референдум