НОВИНИ

Великобритания отказва председателството на Европейския съвет през 2017 г.

Великобритания няма да поеме планираното шестмесечно ротационно председателство на Европейския съвет от юли 2017 г., обяви днес говорителка на британския премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
12:54, 20.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
великобритания отказва председателството европейския съвет 2017

Съобщението бе направено след разговор между Мей и председателя на съвета Доналд Туск.

Министър-председателката каза, Великобритания ще трябва да се откаже от ротационното председателство на (ЕС), планирано за втората половина на 2017 г., тъй като би трябвало да дадем приоритет на преговорите за излизане от съюза. Тя обясни, че трябва внимателно да се подготвим за преговорите за излизане от ЕС преди да задействаме член 50, посочи нейната говорителка.

Доналд Туск уверил Тереза Мей, че ще съдейства този процес да протече възможно най-гладко.

Мей уведомила Туск в телефонен разговор за решението на Великобритания да се откаже от ротационното председателство. Председателят на Европейския съвет приветствал експедитивното й решение по въпроса, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на канцеларията на британската министър-председателка.

След разговора Туск съобщи в Туитър, че е предложил на Мей "кадифен развод": "Казах на министър-председателката Тереза Мей, че Брекзитът трябва да е добре организиран и спокоен, нещо като "кадифен развод".

В момента ротационен председател на Европейския съвет е Словакия. От януари до юни 2017 г. тази функция ще изпълнява Малта, а тя трябваше да бъде сменена от Великобритания. По план е предвидено председател през първата половина на 2018 г. да е Естония, отбелязва ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха на турските учени да напускат страната
Забраниха на турските учени да напускат страната
Над 100 разрешителни за оръжия са отнети след проверка на прокуратурата
Над 100 разрешителни за оръжия са отнети след проверка на прокуратурата