Великобритания се съгласи на своя територия да гарантира правата на гражданите на страните от ЕС, дори при Брекзит без споразумение. Междувременно главният преговарящ на Евросъюза за Брекзит Мишел Барние заяви, че в преговорите за раздялата много повече са нужни решения, отколкото допълнително време.

3 милиона европейски граждани в Обединеното кралство и един милион британци в Съюза могат да продължат да живеят спокойно след Брекзит, се казва в споразумение, което още не е гласувано от британския парламент. Кабинетът се съгласи премиерът Тереза Мей да работи за общ ангажимент на Великобритания и Евросъюза по правата на гражданите, независимо дали договорената сделка между Лондон и Брюксел ще бъде одобрена.

Нетната миграцията към Острова от Евросъюза е паднала до най-ниското си равнище от 2009 г. за годината до септември, отчита британската статистика. Разликата между дошлите и напусналите е само 57 хиляди. Има нетен спад на имиграцията от осемте еврочленки от Източна Европа, откъдето през последното десетилетие на Острова са дошли над един милион души. Миграцията към Великобритания от страни извън Евросъюза бележи най-голям ръст от 2004 г.

При Брекзит без сделка: Европейските граждани запазват правата си

При Брекзит без сделка: Европейските граждани запазват правата си

Великобритания ще гарантира правата на европейските граждани на своя територия, а тези на британците в Евросъюза също ще бъдат запазени, дори страната...

Отлагане на Брекзит е възможно, но ключовият въпрос за европейците е "отстрочка за какво", заяви главният преговарящ на Евросъюза във Виена.

Мишел Барние - главен преговарящ на ЕС за Брекзит: Ако към датата на Евровота Великобритания все още е член на Съюза, юридически тази страна е задължена, като останалите, да организира избори.

Австрийският канцлер заяви, че европейците ще работят за удължаване на срока при невъзможност за организиран Брекзит до края на март. Той обаче се обяви за развръзка до евровота през май и определи като абсурд участието на страна, която иска да напусне Съюза.