НОВИНИ

Великобритания ще гарантира правата на гражданите от ЕС при Брекзит без сделка

Великобритания се съгласи на своя територия да гарантира правата на гражданите на страните от ЕС, дори при Брекзит без споразумение. Междувременно главният преговарящ на Евросъюза за Брекзит Мишел Барние заяви, че в преговорите за раздялата много повече са нужни решения, отколкото допълнително време.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:02, 28.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

3 милиона европейски граждани в Обединеното кралство и един милион британци в Съюза могат да продължат да живеят спокойно след Брекзит, се казва в споразумение, което още не е гласувано от британския парламент. Кабинетът се съгласи премиерът Тереза Мей да работи за общ ангажимент на Великобритания и Евросъюза по правата на гражданите, независимо дали договорената сделка между Лондон и Брюксел ще бъде одобрена.

Нетната миграцията към Острова от Евросъюза е паднала до най-ниското си равнище от 2009 г. за годината до септември, отчита британската статистика. Разликата между дошлите и напусналите е само 57 хиляди. Има нетен спад на имиграцията от осемте еврочленки от Източна Европа, откъдето през последното десетилетие на Острова са дошли над един милион души. Миграцията към Великобритания от страни извън Евросъюза бележи най-голям ръст от 2004 г.

;

Отлагане на Брекзит е възможно, но ключовият въпрос за европейците е "отстрочка за какво", заяви главният преговарящ на Евросъюза във Виена.

Мишел Барние - главен преговарящ на ЕС за Брекзит: Ако към датата на Евровота Великобритания все още е член на Съюза, юридически тази страна е задължена, като останалите, да организира избори.

Австрийският канцлер заяви, че европейците ще работят за удължаване на срока при невъзможност за организиран Брекзит до края на март. Той обаче се обяви за развръзка до евровота през май и определи като абсурд участието на страна, която иска да напусне Съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избират Мъж на годината
Избират "Мъж на годината"
Бившият адвокат на Доналд Тръмп пред Конгреса: Той е расист, измамник и лъжец
Бившият адвокат на Доналд Тръмп пред Конгреса: Той е расист, измамник и лъжец