НОВИНИ

Великобритания „ще проучи опциите“, ако Асад отново използва химическо оръжие

Великобритания ще проучи със съюзниците си вариантите за реагиране, ако президентът Башар Асад отново използва химическо оръжие срещу народа си в Сирия, но към момента нищо не се планира, заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
13:54, 15.04.2018 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света
великобритания проучи опциите асад отново използва химическо оръжие

Джонсън подкрепи решението на премиера Тереза Мей за съвместни удари със САЩ и Франция по обекти за химическо оръжие в Сирия с мотива, че то е най-правилното, за да бъде предотвратена бъдеща употреба на химическо оръжие.

„Към момента на масата няма предложение за нови атаки, защото, слава Богу, режимът на Асад не е направил глупостта да предприеме нова химическа атака“, каза той в предаване на BBC.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че Вашингтон е готов за нови удари, ако сирийската власт отново извърши химическа атака. „Сирия ще плати цена, ако отново използва химическо оръжие, предупреди днес“ и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от Ройтерс.

;

Правителството на Великобритания е взело решение да се включи в ракетните удари срещу Сирия без одобрението на парламента предвид бързината и ефективността на операцията. Това заяви днес британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

На въпрос защо Камарата на общините не е била питана преди атаките в събота сутринта Джонсън каза пред телевизия CNN:

Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания: Очевидно нашето първо съображение трябваше да бъде безопасността на нашите военнослужещи, мъже и жени, и разбира се ефективността и скоростта на операцията. Има множество прецеденти това да се прави по този начин.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеймс Корбин каза също днес, че юридическите основания Великобритания да се присъедини към операцията срещу режима в Дамаск са доста спорни.

В интервю пред BBC Корбин отбеляза, че би подкрепил британско участие само ако операцията е с мандата на Съвета за Сигурност на ООН:

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Казвам на външния министър, казвам на премиера: Къде е правната база за това?, Правната база би трябвало да бъде самозащита или пълномощия от Съвета за сигурност на ООН. Хуманитарната намеса е юридически спорна концепция в този момент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди демонстрират в подкрепа на независимостта на Каталуния
Хиляди демонстрират в подкрепа на независимостта на Каталуния
За шеста поредна година във Варна се провежда фестивалът „Вино и храна“
За шеста поредна година във Варна се провежда фестивалът „Вино и храна“