Новото британско правителство ускорява до максимална степен подготовката за напускане на ЕС без споразумение. През следващата седмица се очаква да бъдат отпуснати първите 1 милиард паунда за тази цел. Лейбъристката опозиция обяви, че води преговори с противници на премиера Борис Джонсън от неговата Консервативна партия за предотвратяване на хаотичен Брекзит.

В серия от статии в неделните издания на лондонските вестници най-близките Брекзит съратници на премиера Борис Джонсън дадоха да се разбере, че напускането на Европейския съюз без споразумение е най-вероятният резултат от опитите европейците да бъдат убедени да договорят нова сделка.

"Планирането за това сега е приоритет №1 на кабинета", написа в "Сънди таймс" министърът без портфейл Майкъл Гоув. И допълни, че правителството ще проведе най-голямата в историята мирновременна информационна кампания за хората и бизнеса. А финансовият министър Саджид Джавид обяви в "Сънди телеграф", че още идната седмица ще отпусне извънредни средства за целта. Според източници от министерството му, става дума за около 1 милиард паунда.

Въпреки тези огромни инвестиции обаче плановете на кабинета "Джонсън" може и да не успеят.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Мога да ви гарантирам следното: Ще направим всичко, за да предотвратим Брекзит без споразумение. Ще предизвикаме това правителство, когато му дойде времето.

Лейбъристката опозиция планира да поиска вот на недоверие на правителството в началото на септември, когато свърши ваканцията на Камарата на общините. И ако се вярва на вестник "Обзървър", тогава Корбин би могъл да разчита на подкрепата на опозицията срещу премиера в собствената му Консервативна партия, начело с бившия финансов министър Филип Хамънд. Корбин заяви пред "Скай нюз", че е готов да се изправи срещу Борис Джонсън в предсрочни парламентарни избори.