НОВИНИ

Великотърновец дава нов живот на старите грамофони

Борислав Паунов от Велико Търново дава нов живот на старите, а днес за някои хора дори непознати грамофони. Той има в колекцията си грамофони, които са създадени преди повече от 50 години. За негово щастие напоследък се връща модата да хората да слушат музика на грамофонни плочи, заради което се надява десетки му грамофони да имат нов живот.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
06:47, 20.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Любовта към музиката накарала Борислав Паунов да се захване с колекционирането на стари грамофони, а малко по – късно и с реставрирането им. Днес в колекцията си има над 30 грамофона, а някои от тях са създадени през 70- те години на миналия век.

Борислав Паунов: Може би сигурно е на повече от 20 години това хоби. Тук са модели, които са произвеждани между 70-та и 85-та година и са в доста добро съхранено състояние. От мен се е изисквало твърде малко, за да ги направя наистина работещи машини.

Маломанът сравнява слушането на музика от грамофон с магия.

Борислав Паунов: Има едно докосване до самата музика, до физическия носител . Да извадиш плочата, да я сложиш на грамофона , да си налееш чаша вино, да седнеш да слушаш музиката. Това е ритуал.
;

За поправката на машините Борислав търси части в Холандия, Германия и Полша. Казва, че дори младите проявяват интерес към грамофоните. За него е радостен и факта, че в музикалните магазини вече се предлагат и съвременни грамофонни плочи.

Борислав Паунов:Има интерес дори за мен странно, но похвално от много млади хора. Разбирайки, че този звук е различен от другия, който слушат през компютъра си или през някакви други устройства.

Според Борислав грамофоните започват да изживяват своя ренесанс, а доказателство за това е, че дори има фабрики, които отново започват да произвеждат музикалните машини, както и ръста в продажбата на грамофонни плочи от ново поколение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 70 убити при бомбардировки на сирийския режим срещу бунтовнически анклав
Над 70 убити при бомбардировки на сирийския режим срещу бунтовнически анклав
Директор на благоевградско училище предлага нови критерии за прием в първи клас
Директор на благоевградско училище предлага нови критерии за прием в първи клас