НОВИНИ

Велопоход Русе - Гюргево, посветен на Априлското въстание

Десетки велосипедисти от Русе днес тръгнаха на 12-тия по ред велопоход между Русе и Гюргево, посветен на Априлското въстание. Той се организира от ВМРО и сдружение "Вело-Русе". На 20 април, по стар стил, преди 143 години в Копривщица гръмва първата пушка и е поставено началото на Априлската епопея. Неговата подготовка обаче започва от румънския град Гюргево.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
16:44, 20.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По традиция велопоходът към Гюргево започна от Пантеона на възрожденците в Русе, където участниците отдадоха почит на революционерите. Тихомир Димитров беше заедно с дъщеря си.

Тихомир Димитров: Велопоходът е много хубав повод да почетем нашите герои. Много съдбоносни решения са взети на дунавския бряг за България.

Именно тук, в една от къщите в близост до сегашния пазар Гюргевският революционен комитет взема решението да бъде обявено въоръжено въстание.

;

Сред организаторите са известни възрожденци, някои от тях - бъдещи политици: Никола Обретенов, Панайот Волов, Стоян Заимов, Стефан Стамболов. От пристанището на Гюргево пък Христо Ботев се качва на кораба "Радецки". Евгени Банов е потомък на един от неговите четници.

Евгени Банов: Моят род се е борил против османското робство. Всеки българин, който се счита за българин, трябва да уважава тази дата.

Подготовката на Априлското въстание продължава малко повече от месец, избухва преждевременно и е жестоко потушено. Но то обръща погледа на Европа към поробена България и е една от причините по-късно да бъде обявена Руско-турската освободителна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов разпореди проверка за рухналата стена, която уби човек в Хасково
Каракачанов разпореди проверка за рухналата стена, която уби човек в Хасково
Сблъсъци и арести по време на протест на жълтите жилетки в Париж
Сблъсъци и арести по време на протест на "жълтите жилетки" в Париж