Велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с Хемофилия тръгва едновременно в София, Пловдив и Варна. Инициативата се провежда за втора година. Целта е да се привлече общественото внимание към рядкото генетично заболяване. От Хемофилия у нас страдат около 700 души. 110 от тях са деца. Историята на едно от тях разказваме в следващия репортаж.

Александър е на 16 години. Родил се е с хемофилия. Заради рядката болест кръвта му се съсирва по-трудно, а това крие риск от кръвоизливи в мозъка и ставите.

Алескандър Мишев: "В началото беше трудно, защото трябваше да ходим до болницата, да се поставят факторите, не можех да си ги поставям сам, бях зависим от другите."

От 2 години Алескандър може сам да си поставя животоподържашите инжекции. Те му дават шанс за нромален живот. Заради риска от нараняване не може да практикува бойни спортове

Алескандър Мишев: "Болестта не ми пречи изобщо на училището. За болницата, като по-малък се налагаше да я посещавам по-често."

Със съвременните методи за лечение средната продължителността на живота на болните от Хемофилия е 65 години, разказва председателят на Българската Асоциация по Хемофилия.

Виктор Паскалев - председател на Българската асоциация по Хемофилия: "Хората с Хемофилия, ако имат правилно лечение могат 100% социално да се приспособят и 90% физически в обществото. Не случайно походът се казва "Заедно". Заедно хората с хемофилия и другите клинично здрави приятели, братя сестри, другари. Заедно в училище, заедно в детската градина, заедно на работа. "

На похода в София се очаква да се съберат около 70 души. Стартът е в 10.30 от пилоните на НДК.