НОВИНИ

Велосипеди под наем от следващата година в София

Велосипеди под наем от догодина в София - това обещание е на главния архитект - Здравко Здравков. Вместо от стоянки велосипедите ще се наемат чрез мобилно приложение.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:40, 02.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Столичната община преследва своята цел да превърне София от град на автомобилите в град на хората.

Статистиката в момента казва, че често нивото на фини прахови частици достига до 4-6 пъти над нормата, а градът страда и от задръствания. Приоритет ще бъдат пешеходните пространства - за целта ще се премахне незаконната реклама, кабелите по фасадите.

;

Освен това от общината искат да направят велосипеден пръстен с връзки към него. В момента разработват система за отдаване на велосипеди под наем. Да припомним - първоначалната идея беше да се отдават велосипеди на стоянки - наемаш, караш, връщаш. Обжалване на процедурите в съда обаче забавиха изграждането им.

Новата идея е по-гъвкава:

инж. Здавко Здравков - главен архитект на София: Системата за отдаване на велосипеди под наем в момента разработваме такава система, която да бъдат предоставени велосипеди, но не на принципа на стоянки, които да бъдат фиксирани, а да може да се вземат от определени места. Посредством джипиес да бъдат оставени в други локации. Така че такава система в момента разработваме и очакваме следващата година тя да заработи в София.
;

Така на практика всеки от нас ще може да види през телефона си къде из града има свободен велосипед, да го запази, плати и да кара. В повече страни, където е развита подобна система плащането е в зависимост от времето, през което се кара колелото.

Към момента в София има изградени около 60 километра велоалеи.

От общината предвиждат нови трасета на булевард „Патриарх Евтимий“, по бул. „Дондуков“ към моста Чавдар, ще се свърже и алеята на улица „Раковски“ и съществуващата по бул. „Дондуков“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Как ще изглежда новата пленарна зала на българските депутати?
​Как ще изглежда новата пленарна зала на българските депутати?
Нови идеи за икономическо райониране на страната
Нови идеи за икономическо райониране на страната