НОВИНИ

Велосипеди под наем в Куба

В Куба, която все повече се отваря към света, навлиза един от екологичните европейски начини на придвижване - велосипедите под наем. В Хавана вече има 7 стоянки, а инициативата е съвместна на кубинското Министерство на транспорта и неправителствена организация.

bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 19.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Всички 60 велосипеда под наем са дарени от Испания. Желаещите могат да ползват услугата между 9:00 и 18:00 часа, от вторник до неделя.

В кубинската столица са разположени 7 вело-стоянки, като всяко колело се ползва от два до четири пъти на ден. 91 процента от хората, които наемат велосипедите, са местни.

Роберто - велосипедист: Взимам колело под наем всеки ден, защото е много по-евтина и удобна алтернатива на автомобилa. Не ми трябва шофьорска книжка, само документ за самоличност, който така или иначе нося със себе си.

Всички желаещи трябва да подпишат договор за ползване, в който да предоставят личните си данни. Право да ползват велосипедите в Хавана имат само хора над 18 години.

Найвис - гл. ръководител на проекта за велосипеди под наем: Проектът на Министерството на транспорта ще включва и разширена пътна инфраструктура, с допълнителни велоалеии.

През първите два месеца и половина от старта на системата за наемане на велосипеди, вече 200 жители на Хавана са се регистрирали за месечен абонамент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Марков за мотото на изборите през 2019: БСП ще казва, ГЕРБ ще показва
Георги Марков за мотото на изборите през 2019: БСП ще казва, ГЕРБ ще показва
Дарение за социалната кухня към храм Св. Николай Чудотворец във Варна
Дарение за социалната кухня към храм "Св. Николай Чудотворец" във Варна