В Куба, която все повече се отваря към света, навлиза един от екологичните европейски начини на придвижване - велосипедите под наем. В Хавана вече има 7 стоянки, а инициативата е съвместна на кубинското Министерство на транспорта и неправителствена организация.

Всички 60 велосипеда под наем са дарени от Испания. Желаещите могат да ползват услугата между 9:00 и 18:00 часа, от вторник до неделя.

В кубинската столица са разположени 7 вело-стоянки, като всяко колело се ползва от два до четири пъти на ден. 91 процента от хората, които наемат велосипедите, са местни.

Роберто - велосипедист: Взимам колело под наем всеки ден, защото е много по-евтина и удобна алтернатива на автомобилa. Не ми трябва шофьорска книжка, само документ за самоличност, който така или иначе нося със себе си.

Всички желаещи трябва да подпишат договор за ползване, в който да предоставят личните си данни. Право да ползват велосипедите в Хавана имат само хора над 18 години.

Найвис - гл. ръководител на проекта за велосипеди под наем: Проектът на Министерството на транспорта ще включва и разширена пътна инфраструктура, с допълнителни велоалеии.

През първите два месеца и половина от старта на системата за наемане на велосипеди, вече 200 жители на Хавана са се регистрирали за месечен абонамент.