НОВИНИ

​Велосипеди под наем в Пловдив

Велосипеди под наем ще ползват жителите и гостите на Пловдив от следващата година. Идеята е повече хора да се възползват от екологичния транспорт и да се намали трафикът на автомобили в града. Колелетата ще бъдат закупени от общината и ще се отдават под наем почасово. Ще бъде увеличен и броят на велоалеите в града.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
07:38, 04.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Системата за споделено ползване ще бъде стопанисвана от общината. За целта ще бъдат изградени и спирки за велосипедите. Новите велостоянки ще бъдат снабдени с видеонаблюдение, а велосипедите ще бъдат оборудвани с GPS система за проследяване.

Наемането на колело ще става чрез автомати за регистрация и таксуване, като след първия час цената ще нараства. Много от хората, които и сега се придвижват с велосипед, приветстват транспорта под наем.

Мая Мартинова: Много ще помогне, много хора да се качат на колелетата, да бъдат здрави. Шеста година редовно карам. Минавам по 20 километра на ден.

Нешо Байрактаров: Няма да е лошо, от спирка до спирка да ги оставят, който му трябва...много хубаво ще е, вместо да чакат рейсове.

Тези обаче, които са свикнали с автобусния транспорт не могат да се решат да ползват велосипед до работното си място.

Кунка Славкова: Спешно трябва да бързам сутрин за училище, после да се връщам обратно и на други места. Тоест не ви се вижда възможно ли? - Да, честно казано.

Идеята на община Пловдив за споделеният транспорт обаче среща все повече привърженици. Проектът е продължение на вече изградените 50 километра велоалеи.

Георги Титюков - заместник-кмет на община Пловдив: Тази велоалейна мрежа през настоящата 2016-2017 година може би ще се разшири с още 20-тина километра, тъй като при всеки булевард, който се реконструира изисква да има проектирана и велоалея.

До 2019-та година градът трябва да разполага със 100 километра изградена велоалейна мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди първия дебат между кандидатите за вицепрезидент на САЩ Кейн и Пенс
Преди първия дебат между кандидатите за вицепрезидент на САЩ Кейн и Пенс
Сигнали за купуване на гласове във Врачанско преди изборите
Сигнали за купуване на гласове във Врачанско преди изборите