НОВИНИ

Венеция забранява продажбата на евтини стоки на площад Сан Марко

Властите във Венеция слагат край на продажбата на евтини сувенири и стоки на площад Сан Марко и другите най-известни исторически места в града. Ограниченията са за три години и включват редица изисквания за търговската дейност в центъра.

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 28.09.2019
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Луксозна мода, книги, изкуство, произведения на традиционните занаяти - това ще могат, според новата разпоредба, да предлагат магазините в най-посещаваните райони на Венеция. Има изисквания и за вида им - например нищо да не виси отвън, рамките на витрините да са само от дърво или метал.

И още - да представят сертификат за произхода на стоките. Целта на единодушно приетите от градския съвет правила е запазване на културното наследство на Венеция. Ако някои критици твърдят, че така градът може да се превърне в елитен оазис за богатите, реакцията на местните е положителна.

Там от години граждански групи се борят срещу нашествието на круизните кораби и за качествен туризъм. За да влезе в сила, новата разпоредба трябва да бъде одобрена и от регионалните власти, а търговците ще имат половин година преходен прериод да се пригодят към новите условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ален Робер изкачи небостъргач във Франкфурт
Ален Робер изкачи небостъргач във Франкфурт
Скандалът Тръмп-Зеленски: Конгресът изиска документи от държавния секретар
Скандалът Тръмп-Зеленски: Конгресът изиска документи от държавния секретар