НОВИНИ

Кметът на Венеция предлага забрана на сядането на неразрешени публични места

А във Венеция - туристите рискуват глоба до 500 евро, ако сядат на неразрешени места. Новата мярка е част от усилията на управата да сложи ред в поведение на гостите на града, който става жертва на собствената си популярност. Идеята на кмета Луиджи Бруняро ще бъде гласувана от общинарите през октомври.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:02, 21.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

При положителен вот, туристите, които сядат на нерегламентирани публични места, ще бъдат глобявани между 50 и 500 евро. От миналата година мярката е в сила за eмблематични части като площад Сан Марко и моста Риалто.

Оттогава са забранени и пикниците, опъването на палатки, скачането в каналите, хвърлянето на отпадъци, ходенето по улиците по бански, а също да се хранят гълъби и да се кара велосипед. С глоба се наказва и рисуване на графити, поставяне на катинари по мостове, закупуване на нелегални стоки от улични продавачи.

;

Новата забрана за сядане разширява ограниченията. Венеция е уникален град, хората могат да се забавляват, но трябва да разберат, че тук не е плаж, защитава мерките градската управа. Местни активисти обаче оспорват обявения подход.

Според тях, проблемът не е, че млад човек без пари хапва сандвич, седнал на стълбите, нарушение, което се наказва с 200 евро, а в това, че все повече апартаменти се предлагат под наем за туристи.

От 5 септември и във Флоренция глобяват с до 500 евро за хранене на паважа в историческия център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск смята, че все още е възможен компромис за Брекзит
Доналд Туск смята, че все още е възможен компромис за Брекзит
Валери Симеонов: Туристическият сезон беше добър
Валери Симеонов: Туристическият сезон беше добър