НОВИНИ

Венецуела изпрати 100 тона хуманитарна помощ в Куба

Приблизително същото количество храни, медикаменти и стоки от първа необходимост са блокирани за Венецуела на колумбийската граница.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:09, 09.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Кораб на венецуелския военноморски флот в пристигнал в пристанището на Хавана. Според венецуелското посолство в Куба той е натоварен с помощи за жителите, пострадали от силното торнадо, връхлетяло кубинската столица миналия месец. На борда му има машини и строителни материали за възстановяване на материалните щети. Това се случва на фона на блокираните тонове предимно американски храни и медикаменти на границата между Венецуела и Колумбия. Помощта беше изпратена по искане на самообявилия се за президент Хуан Гуайдо, но действащият държавен глава Николас Мадуро, който се ползва с подкрепата на армията, не я допусна в страната. Според привържениците на Мадуро помощта е "троянски кон".

Фреди Бернал, привърженик на президента Николас Мадуро: "За нас хуманитарната помощ е Троянски кон, който тихомълком се опитва да завладее Венецуела. Според нашата конституция ние имаме правото и задължението да защитаваме границите си мирно. Това и правят въоръжениte сили.

Освен храна, в камионите има и животоспасяващи лекарства.

Изабел Перниа: Много съм напрегната, защото моя съседка почина през декември, защото нямаше лекарства. Липсата на медикаменти ни убива... и стресът, защото когато се тревожиш, че нямаш храна, какво се случва - поболяваш се.

Международната общност продължава да търси изход от хуманитарната и политическа криза във Венецуела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марешки: Системата за контрол на горивата трудно ще следи какво има в съдовете
Марешки: Системата за контрол на горивата трудно ще следи какво има в съдовете
Два влака се удариха в Испания
Два влака се удариха в Испания