НОВИНИ

Венецуела получи първа пратка хуманитарна помощ

Десетки камиони с хуманитарна помощ пристигнаха във Венецуела. Това е само първата доставка на Червения кръст, като се очаква през следващите дни Каракас да получи още пакети с храна, лекарства и други стоки от първа необходимост. Макар и упорито да отричаше страната му да е в криза, президентът Николас Мадуро си приписа заслугите за пристигналата помощ. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо също посочи себе си като отговорен за хуманитарната пратка.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:38, 17.04.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Дълги опашки се извиха пред пунктовете на Червения кръст. Хиляди венецуелци с радост приветстваха пристигането на камионите с хуманитарна помощ.

Серхио Гуера, таксиметров шофьор: Радвам се, че най-накрая имаме хуманитарна помощ. Сега ще можем да пречистваме водата и да се предпазваме от болести.

Пратката включва 14 генератора, 5000 литра дестилирана вода, хирургически инструменти, с които могат да бъдат операрирани 30 000 пациенти. Червеният кръст съобщава, че ще съдейства първо на болниците, които са останали без почти никакво оборудване и лекарства.

По данни на ООН, 1/4 от населението на Венецуела спешно се нуждае от помощ. Животът на 300 хиляди е застрашен, заради липса на медикаменти. Близо 2 млн. страдат от недохранване.

На пристигането на пратките се гледа като на мълчаливо признание от страна на Николас Мадуро, че в страната действително има хуманитарна криза. Досега той упорито отричаше и многогратно блокира опитите да бъдат направени доставки. Днес, обаче, си приписа заслугата.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Червеният кръст достави днес първата пратка помощи за Венецуела. И заедно с правителството, което ръководя, тя беше получена по законен и организиран ред, в съответствие с международните протоколи.

А лидерът на опозицията Хуан Гуайдо използва една дума - победа.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: Помощта дойде, защото ние настоявахме. Тя дойде, защото армията ясно показа, че има вътрешно недоволство. Влезе, защото има огромен натиск - 91% от населението отхвърля Николас Мадуро.

Доставките на хуманитарна помощ се превърнаха в символ на борбата за власт във Венецуела и в основна тема в кампанията на опозицията за отстраняване на действащия президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болница
Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болница
Започват проверки на църквите за пожароопасност преди Великден
Започват проверки на църквите за пожароопасност преди Великден