НОВИНИ

​Венецуела въведе 2-дневна работна седмица заради енергийната криза

Венецуела въведе 2-дневна работна седмица за служителите в обществения сектор. Решението беше обявено от вицепрезидента на страната и е част от опитите управляващите да се справят с енергийната криза.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:53, 27.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Дните от сряда до петък вече ще са неработни за служителите в обществения сектор на Венецуела. Те ще работят само при извънредни случаи. Мярката засяга над 2 милиона души.

Никола Мадуро, президент на Венецуела: Вицепрезидентът вече обяви новата мярка за обществения сектор. Служителите в него ще работят само понеделник и вторник.

Докога ще продължи тази мярка? Докато бъде преодоляна кризата, обявиха управляващите. Двудневната работна седмица е поредния опит за справяне с енергийната криза във Венецуела.

Преди няколко месеца беше въведено извънредно икономическо положение за 60 дни. После се наложи то да бъде удължено. От няколко седмици работната седмица във Венецуела официално е четиридневна. Но както изглежда сега по четири дни ще работят само хората в частния сектор. За да се пести електроенергия, за Великден венецуелците получиха допълнителна почивка.

Дългият уикенд, обаче, не радва никого. Населението във Венецуела става все по-отчаяно. Заради кризата е въведен строг режим на тока, магазините работят все по-малко, а и в тях все по-трудно се откриват стоки от първа необходимост.

Причина за кризата във Венецуела е Ел Ниньо - природният феномен, който предизвика невиждана суша в района. Заради липсата на валежи, водноелектрическите централи не успяват да произведат достатъчно енергия.

За да се пести ток, президентът дори нареди от 1 май стрелките на часовниците да бъдат преместени с половин час напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Розита Еленова и София Владимирова са новите членове на СЕМ
Розита Еленова и София Владимирова са новите членове на СЕМ
Преговорите за Сирия ще бъдат подновени около 10 май,  очаква Москва
Преговорите за Сирия ще бъдат подновени около 10 май, очаква Москва