Президентът на Венецуела Николас Мадуро е готов да преговаря с опозицията. Самопровъзгласилият се за президент Хуан Гуайдо пък заяви, че е готов да помилва Мадуро, ако той напусне поста си. Уличните протести във Венецуела затихват, но политическата криза продължава.

От позицията, че и двамата имат право да бъдат президенти на Венецуела, Николас Мадуро и Хуан Гуайдо задочно заявиха желание за стъпки, с които да се избегна насилието в страната. Мадуро благодари на страните, които го подкрепиха и изрази готовност да преговаря за постигане на решение за изход от политическата криза.

Хуан Гуайдо обяви, че обмисля да амнистира Николас Мадуро и всички негови съюзници, ако социалистическият лидер се оттегли от властта без кръвопролития.

Хуан Гуайдо - лидер на опозицията: Ще трябва много обстойно да разгледаме въпроса с помилването на Мадуро. Той все пак е диктатор, който носи отговорност за всички пострадали и загинали хора по време на протестите.

Самият Мадуро съвсем не смята да се отказва от властта. За пореден път той получи уверение във вярност от армията и напомни за външния враг - Съединените щати. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън пък заяви намерението на Съединените щати да задействат механизми, с които ще се пренасочат приходите от продажбата на венецуелски петрол към финансиране на опозицията на Гуайдо.

България призовава за ненасилие във Венецуела, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация на страната. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че трябва да се чуят призивите на гражданите на Венецуела за демократични избори за президент и равен старт на всички участници във вота.

Мадуро няма намерение да отстъпва властта във Венецуела

Мадуро няма намерение да отстъпва властта във Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че ще продължи да управлява, но е готов за диалог с опозицията.