Венецуелската опозиция свиква обща 24-часова стачка този четвъртък, след масовия вот на 7.6 млн. души по време на символичен референдум срещу проекта на президента Мадуро за нова конституция. Това съобщи зам. председателят на парламента Фреди Гевара.

Той изнесе и данните, получени след преброяването на 100 от протоколите от проведения по инициатива на опозицията референдум, в който са взели участие повече от 7.6 млн. души при имащи право на глас в страната 19 млн. граждани.

Според огласените резултати, повече от 98% от участвалите в референдума са се изказали против свикването на конституционна асамблея без провеждане на предварителен референдум. Избори за този орган, който може да реформира системата на държавно управление и да измени конституцията на Венецуела, бяха назначени от изпълнителната власт на 30 юли. Изпълнителната власт не счита организирането на допитване на общественото мнение от опозицията юридически задължаващо и се съмнява в достоверността на резултатите от него.

Решението на Мадуро да свика конституционна асамблея изостри обстановката в страната. От началото на април се провеждат най-масовите за последните години протести срещу изпълнителната власт. Повод за тях бяха решенията на Върховния съд, разширяващи правомощията на президента и ограничаващи функциите на парламента. По време на тези протести загинаха повече от 90 души, пострадаха над 1 500, а няколко хиляди бяха арестувани.