НОВИНИ

Венецуелският президент Николас Мадуро е готов да преговаря с опозицията

Днес евродепутатите ще обсъдят политическата криза във Венецуела, а утре ще приемат резолюция. Европейският съюз даде на Каракас няколко дни, за да бъдат предприети действия за свикването на предсрочни избори. Според Брюксел - преизбирането на президента Николас Мадуро е постигнато в разрез с международните изборни правила. В същото време, новините от самата Венецуела са противоречиви.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:19, 30.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Ще се нормализира ли ситуацията във Венецуела? Този въпрос се прокрадва, след като президентът Николас Мадуро заяви готовност за организирането на предсрочни избори в страната. Пред руската агенция РИА новости Мадуро посочва, че е склонен и на преговори с опозицията с участието на международни посредници. Заедно с това той уверява, че венецуелската армия демонстрира лоялността си към законните власти на страната.

Това съобщение идва часове, след като Върховният съд на Венецуела забрани на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да напуска страната и наложи запор на банковите му сметки. Аргументът за мярката е, че срещу 35-годишният председател на парламента, който се обяви за временен президент, се води разследване за противодържавни дейности.

;

Засилва се и международният натиск. Белият дом предупреди режима на Мадуро да не преследва или репресира опозиционния лидер.

Групата от Лима, която включва 14 страни от Латинска Америка и Канада, се обяви против всякаква военна намеса във Венецуела за свалянето от власт на президента Николас Мадуро.

;

Междувременно, тайнствен руски пътнически самолет привлече вниманието на летището в Каракас. Извънредният курс предизвика спекулации в социалните мрежи. Сред хипотезите е, че Боингът е превозвал руски наемници, които да охраняват Мадуро или да му помогнат да напусне Венецуела.

Според други предположения самолетът трябва да изтегли руски граждани, намиращи се в страната. Засега нито Русия, нито Венецуела коментират случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проходът „Превала“ е отворен за движение
Проходът „Превала“ е отворен за движение
Литография на откупения портрет на Батенберг се съхранява в НВИМ - София
Литография на откупения портрет на Батенберг се съхранява в НВИМ - София