НОВИНИ

Литийно шествие по повод 140 от Освобождението на София (СНИМКИ)

По повод 140 години от Освобождението на София се проведе литийно шествие до паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец. Пред трите паметника бе отслужена и заупокойна молитва за загиналите в Руско-турската освободителна война.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:45, 04.01.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров отбеляза, че за него е голяма чест да представя Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското иго.

„Събитията от преди 140 години са били не подарък, а заслуга резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски воини, поставили на карта най-скъпото живота си, заради бъдещето на братския български народ“, припомни посланикът.


;

„Да помним подвига на нашите предци, не означава да живеем с миналото. Това означава да бъдем благодарни потомци, достойни за свободата и щастието, извоювани с цената на многохилядни жертви. Нека бъдем грижливи към нашата обща история, скъпи приятели. Нека всяка година пред този монумент се събират хора, за да почетат паметта на загиналите войници. Нека вечно живее руско-българското приятелство“, призова руският посланик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинец прави уникални натурални бонбони с надписи
Украинец прави уникални натурални бонбони с надписи
Арсен Венгер бесен от дузпата за Челси: "Толкова бях ядосан, че щях да се самоубия"
Арсен Венгер бесен от дузпата за Челси: "Толкова бях ядосан, че щях да се самоубия"