НОВИНИ

Вероятно неумишлена човешка намеса е причина за теча на газ в Николаево

Кошмарна нощ за жителите на старозагорския град Николаево. Теч на огромно количество газ от склад на частна фирма стресна хората малко след 2:30 часа през нощта. Близо 60 души бяха евакуирани. Течът вече е напълно овладян, обстановката в града се нормализира. Вижте преките включвания от Николаево на Десислава Петкова!

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
18:16, 17.08.2016
Чете се за: 03:29 мин.
У нас

Хората в Николаево, живеещи в близост до склада разказаха, че малко след 2.30 часа тази нощ, усетили миризма на газ и чули силно свистене, а веднага след това се включила алармената система на базата.

- Беше нещо страхотно. Ако не се евакуираме и ако гръмне, оставаме без домове.

- Някъде към 4 часа и някой ми извика - Станке, Станке - полиция, полиция. И аз излизам и викам кво става и той казва - има обгазяване. Всички да излязат на физкултурния салон на общината. Много се уплаших.

Екипи на полиция и Гражданска защита започнали веднага евакуация на хората. Спрян е тока, влаковете и достъпа на автомобили до града. Усатановено е, че синьото гориво изтича от скоба на тръбата, свързваща четирите цистерни в склада.

комисар Стоян Колев - началник на РСПБЗН-Стара Загора: Беше сложничко. Направихме евакуация в двете махали, които са най близо до базата - около 50-60 човека, които веднага бяха настанени във физкултурния салон.

Митническият склад е част от бивш завод и е приватизиран от софийската фирма "Ардър". Това е втори инцидент за по-малко от година. Областният управител разпореди комплексна проверка на базата.

Георги Ранов - областен управител на Стара Загора: Още повече, че пътя - и железопътния, и автомобилния са на около 50 метра. Съмнявам се, че може би има някаква човешка намеса, казвам може би.

От общината в Николаево казаха, че не са виждали охрана в газохранилището.

Петър Попов - заместник-кмет на община Николаево: Аз специално не съм. Виждал съм, че хора се мотаят вътре, но дали са служители, дали са охрана.
Цветана Митева: Доколкото знам се охранява от СОД, бях разбрала не им е плащал собственикът на тия които работят и много хора напуснаха от там.

Изясняват се причините за инцидента. Работи се по две версии - човешка намеса или техническа неизправност.

;

Съоръженията в Николаево са проверявани в срок - заяви за "По света и у нас" директорът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. При проверките през декември миналата година и април тази година не са установени неизправности. За Стефан Цанков техническа причина за инцидента няма и вероятно става въпрос за неумишлена човешка намеса. Той заяви още, че често собствениците на фирми често извършват фиктивни действия по самоконтрол.

Стефан Цанков - директор на Агенцията за метрологичен и технически надзор: Ползвателят и хората, които работят на съоръженията всеки ден трябва да извършват минимално необходимите действия за преглед. За съжаление много често ние откриваме съоръжения, които само по документи са проверени за течове, а на практика има такива. Последната седмица само сме спрели 20 такива обекта, а вчера колегите ми докладваха от Кърджали обект, на който от 6 места имало теч на газ. Съоръженията са проверявани в срок. Декември и април месец при проверката не са установени неизправности. Вероятно става въпрос за неумишлена човешка намеса, но това вече компетентните органи като провеждат разследване ще го установят. За нас техническа причина за инцидента няма.

БНТ: Колко строг е контрола и възможно ли е човешка намеса?

- Веднъж годишно се проверяват съдовете и веднъж годишно се проверяват инсталациите за течове. Това извършваме ние или пък лицензирани от нас лица в зависимост от класа на съоръжението - дали би могло да се стигне до едно съоръжение или не - ние не бихме могли да кажем, защото това все пак е контрол на достъп и ние не отговаряме за това.

БНТ: Чисто технически достатъчен ли е контрол веднъж годишно?

- Основния ангажимент е на ползвателя. Във всички случаи няма как държавата да стигне до всяко съоръжение всеки ден. Точно затова законадателя е разписал мерки, че ползвателят и хората, които работят на съоръженията всеки ден трябва да извършват минимално необходимите действия за преглед. За съжаление много често ние откриваме съоръжения, които само по документи са проверени за течове,а на практика има такива. Последната седмица само сме спрели 20 такива обекта, а вчера колегите ми докладваха от Кърджали обект, на който от 6 места имало теч на газ.

БНТ: Дали в конкретния случай можем да говорим за такава почти фиктивна проверка?

- Не. Ние не говорим за фиктивни проверки, а за фиктивни действия, които самите собственици правят и аз лично не мога да си го обясня при условие, че подобни течове са свързани с икономически загуби. Но определено продължаваме със санкциите и това е един от начините да възпираме тези действия и да разберат, че разписаното в нормативната база не е формална дейност, а тя наистина предотвратява инциденти.

БНТ: В конкретния случай ще има ли санкция, в какъв размер и към кого?

- Нека да приключи проверката, да се видят точните причини какви са. Ако някой не си е свършил задълженията, съответно ние ще го санкционираме.

БНТ: Какъв инцидент е предотвратен, колко сериозни щети би могло да предизвика едно евентуално избухване на газ?

- Би могло да предизвика много тежки поражения - в зависимост и от количеството на пропан-бутана. Но за радост ние не сме имали такива инциденти. В последните случаи, които имахме в страната, всички защитни системи сработиха. В района на Пловдив беше последния случай когато се запали газстанция. Тогава предпазните устройства прекъснаха достъпа на газ и това беше причината да няма взрив. Така че защитните сиситеми, които ние основно наблюдаваме и изискваме и глобяваме ако не се поддържат са ключово важни за безопасността.

БНТ: Не трябва ли да са малко по-строги проверките?

- Няма значение каква е собствеността - дали е държавна или частна - количеството оперделя риска. За нас няма значение каква е собствеността- проверките се извършват по един и същи начин.

БНТ: Ясно ли е вече конкретното количество, което е изтекло?

- Тук е много интересно, тъй като една страна се заявява едно огромно количество изтекло, пък ние установяваме, че е доста по-малко. Контролните органи ще преценят кое е точното.

БНТ: Какви мерки се налагат от ваша страна?

- Ние налагаме ограничителни мерки за достъп, спиране на съоръженията, извънредни прегледи.

Наша справка в Търговския регистър показа, че фирмата "Ардър"', чиито е злополучният склад е с адрес в столицата, но проверката ни на място установи - апартаментът, в който би трябвало да е офисът на компанията в момента се помещава друга фирма. Охранителят на бизнес сградата обясни, че не знае за фирма с името "Ардър". В договора за основаване на фирмата фигурират частните адреси на съдружниците. Те са на различни места в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва гласуването на номинираните за кандидат-президент на БСП
Започва гласуването на номинираните за кандидат-президент на БСП
Дебатът за буркините във Франция
Дебатът за буркините във Франция