Много нишки проследиха медиите след скандалните арести във Фонда за лечение на деца от ГДБОП. Успяхме да говорим с Маргарита Мунос, която според спецпрокурорите е част от престъпната група във фонда. Тя, обаче, показа документи за договорите си с фонда от няколко години и не скри огромното си огорчение, че името й е окаляно.

Маргарита Мунос - жената, с която фонда за лечение на деца има договор за наем при нощувки на болни и техните родители в Париж. Договор, за който спецпрокурорите смятат, че е крайно неизгоден, а тя е избрана от бившия директор на приятелски принцип. Тогава съм приятелка на всичките 15 здравни министри, с които през годините съм имала договор, отбелязва тя.

Маргарита Мунос - Ами договор имам с МЗ повече от 20 и няколко години. Повече от 20 и няколко години

И тогава, и сега договорите са за наем на пет стаи в два нейни апартамент, за които министерството, а после и фонда плащат по 60 евро на вечер за стая, независимо от броя на хората.

Маргарита Мунос - В Париж няма такива хотели, плюс това ползват телефон безплатно, интернет и аз съм винаги на разположение. Да дойде детето, посрещам ги на аеропорта, водя го в къщи, обяснявам му всичко, което нали мога в момента в магазин, болница и т.н. водя го на консултация. Превеждам, за всичко това на никого не ми е заплащано.

Освен чисто човешката подкрепа за болните, г-жа Мунос води разговори в болниците, съдейства за контакти и оферти. Казва че така е устроена - да помага. Дълги години е работила в няколко болници в България.

Маргарита Мунос - Много съм учудена, защото в цяла Европа, във всички градове също има по този начин. И договорите са същите на същата цена, но защо само се говореше за мене, че е десетократно

В сутрешния блок "Денят започва", твърденията на Маргарита Мунос получиха много кратък коментар

д-р Ваньо Шарков - зам. министър на здравеопазването -Как да кажа - не може да печелиш от болни деца и след това да искаш да си праведник

Маргарита Мунос вече е предоставила всички документи на разследващите. Договорът й с фонда все още не е прекратен. Но разбира от родители, че вече ги пращат сами да си търсят хотел до 130 евро за стая.