НОВИНИ

Весела Чернева и Любомир Кючуков за скандала с Пьотр Толстой

Остри реакции на изказването на руския депутат Пьотр Толстой имаше в публичното пространство и социалните мрежи. Според едни това е гавра с България, други посочват, че близо 400 000 руснаци притежават имоти у нас и питат дали това е руска инвазия.

Весела Чернева и Любомир Кючуков за скандала с Пьотр Толстой
bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 20.09.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Вчера пред БНТ анализатори коментираха, че трябва да има официална позиция на България за думите на Пьотр Толстой и да бъде включен в списъка с лицата със забрана да влизат у нас. Толстой заяви: "Просто ще я (България) купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме." Той е известен журналист и продуцент в държавната руска телевизия и е част от ръководството на президентската партия "Единна Русия".

Българската държава не трябва официално да реагира на арогантната фраза на руския журналист и депутат Пьотр Толстой, но това трябва да направят българските политици. Репликата за купуването на България може да бъде повод за сериозен разговор за отношенията София -Москва. Около тези позиции се обединиха в студиото на "Денят започва" Весела Чернева - директор на програма „Европа и съседи" и Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения.

"Би било много жалко, ако арогантното и не особено умно изказване на един кандидат политик определя двустранните отношения между България и Русия", каза Кючуков и поясни, че по-сериозният разговор е за тези двустранни отношения. По отношение на реакциите - българската държава, както и всяка нормална държава, не реагира на изказвания на отделни личности или на медийни публикации, коментира бившият външен зам.-министър. "Аз мисля, че обществената реакция ясно показа отношението по този въпрос", каза той и поясни, че еднозначно негативно се отразяват такива изказвания на двустранните отношения.

Весела Чернева подкрепи мнението на Кючуков, че българската държава няма какво да реагира, но българските политици са длъжни да реагират. И изрази учудване, че не чухме нашите патриоти да реагират. "Не трябва да отдаваме толкова голяма важност на един руски депутат ние като държава, но ние като общество трябва да се запитаме защо толкова болезнено реагирахме, това означава ли, че ние сме несигурни в себе си", коментира Чернева.

Българо-руските отношения от дълъг период от време са в сянката на геополитиката, само че от гледна точка на българската динамика като че ли често те се определят от страха от собствената сянка, коментира Любомир Кючуков и поясни, че в Европа съвсем не е еднозначно отношението към Русия, най-малко по отношение на въпросите по сигурността има поне две генерални посоки - едната е изграждане на европейска сигурност срещу и без Русия, втората може би най-ясно е формулирана от германския канцлер Меркел преди две години в Мюнхен, която каза, че европейската сигурност може да е само обща, защото проблемите са общи.

За България е важно да бъде един честен партньор на Русия, трябва да може да казва това, което мисли и същевременно да бъде добросъвестен партньор, подчерта Весела Чернева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да помогнем на Мустафа!
Да помогнем на Мустафа!
С панорамен асансьор ще стигаме до хълма Трапезица
С панорамен асансьор ще стигаме до хълма Трапезица