НОВИНИ

Веществото, открито на пристанище Варна-Запад, е за производство на амфетамини

Прокуратурата даде подробности за задържаното миналата седмица голямо количество амфетамини в контейнер на пристанище Варна-Запад. Първоначално беше съобщено, че са заловени 6 тона амфетамин, но проверката установила, че става въпрос за суровина за производство на амфетамин и че количеството е два и половина тона. Останалото количество е декларираната стока - лимонена киселина. Прекурсорното вещество може да послужи за производство на амфетамини на стойност 1 милиард лева.

bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 29.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Задържаното вещество е с двойна употреба и е сравнително ново за България. От един килограм могат да се произведат 10 000 таблетки амфетамини, всяка от тях на стойност 20 евро.

Юлиян Мирков, зам.-директор на Агенция "Митници": Стоката е била подредена по начин, по който не позволява само с ренгтенов контрол да се установи наличие на стока в контейнера. Пакетирана е в същия вид като декларираната стока.

По документи в контейнера има само лимонена киселина. Проверката е установила, че в 100 от общо 300 чувала има прекурсор за производство на наркотици.

Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна: Има яснота откъде е поръчано веществото, за къде е било предназначено, кой по документи е получател и как е било декларирано.

Доскоро веществото не е било сред забранените и се е ползвало за направата на легални продукти. От това обаче са се възползвали производителите на амфетамини, защото с химическа намеса се получава прекурсор.

Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна: Имаше съвсем доскоро такъв пропуск в законодателството, но не в България, а целия ЕС.

Окръжният прокурор заяви, че контейнерът със сигурност е бил натоварен в Китай, но крайната точка на пратката не е Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно прекратиха издирването на изчезнал преди 4 години самолет
Окончателно прекратиха издирването на изчезнал преди 4 години самолет
В тежко състояние е жената, която се вряза с колата си в училищен автобус
В тежко състояние е жената, която се вряза с колата си в училищен автобус