НОВИНИ

Веско Ешкенази и Соня Йончева са сред претендентите за "Грами"

Цигуларят Веско Ешкенази и оперната прима Соня Йончева са сред претендентите за "Грами". Номинациите им са в категориите най-добро оркестрово изпълнение за Петата симфония на Прокофиев, представена от Кралския Концертгебау оркестър и най-добър запис на опера за творческия екип на "Сватбата на Фигаро". Победителите ще бъдат обявени през февруари 2017 г. Ето какво разказа Веско Ешкенази за номинацията на оркестъра, в който той е солист.

Айше Сали
от Айше Сали
19:32, 14.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Един от най-големите оркестри в света и едно от най-трудните произведения. Кралският Концертгебау под диригентската палка на Марсис Янсон в изпълнение на Петата симфония на Прокофиев. Талантът на музикантите, сред които е и цигуларят Веско Ешкенази, е оценен с номинация за най-престижната награда - статуетката "Грами".

Веско Ешкенази, цигулар: За нас тази номинация идва, колкото и да е неочаквано, толкова и логично. Все пак дълги години се трудим точно да правим хубави записи и хубави дискове да излизат. Ето че в един момент имаше и този резултат.

Записът на изпълнението е направен не в студио, а по време на концерт в Амстердам. Носи заряда на изпълнението пред публика. Според Ешкенази това е една от основните причини да попаднат сред претендентите за златния грамофон.

Веско Ешкенази, цигулар: В студиото е много опасно да не стане статичен записът, тъй като имаш право да повтаряш много пъти - може да се реже, да се снажда. Можеш да го направиш абсолютно перфектен, но може да загубиш много от това вдъхновяващо изпълнение на сцена. И мисля, че нашите записи тъй като са на живо носят точно този дух на залата на Концертгебау.

Освен с таланта си Веско Ешкенази е известен и с благотворителните каузи, зад които застава.Утре вечер от 18:30 заедно с пианиста Людмил Ангелов ще раздават автографи на Коледния базар в София. Средствата от продадените дискове ще бъдат дарени за пострадалите в Хитрино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна твърди, че няма да има проблем с доставките на газ за България
Украйна твърди, че няма да има проблем с доставките на газ за България
София с две ледени пързалки на открито
София с две ледени пързалки на открито