НОВИНИ

Вестник "Вечер": Все повече македонци търсят български паспорт

Борбата за по-добро бъдеще, стабилно съществуване и по-големи заплати, достойни за нормален живот, са част от причините, поради които все повече македонци посягат към български паспорти, пише скопският вестник "Вечер".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:10, 04.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
вестник вечер все повече македонци търсят български паспорт

Неофициалните данни сочат, че 100 до 150 хиляди македонски граждани са получили български паспорт, а на тази стъпка се решават млади и стари, студенти и печалбари, безработни и работещи, които не виждат своето бъдеще в страната, в която е трудно да се преживее с 200 евро. Не са изключение лекарите и административните служители от вътрешността на Македония, които са решили да си извадят паспорт, за да могат да заминат в страна, в която техният труд ще бъде повече ценен и по-добре възнаграден, пише изданието.

В източната част на Македония най-много се търсят български паспорти, а рекордьор е най-източният град, който граничи с България - Делчево, където 70 процента от жителите са с двойно гражданство, пише "Вечер". Най-многобройни са печалбарите, които от този град заминават на сезонна работа в Италия, Швейцария, Германия или Словения, а след тях са студентите, които тази година оставиха града пуст и заминаха за Германия. Търсенето на български паспорти е голямо също в Берово, Струмица, Битоля и Охрид, пише скопският вестник.

Гръцкото правителство чака македонският премиер Зоран Заев да направи първата стъпка, за да се постигне договор. Топката е в тяхното поле, заявил говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос, пише "Слободен печат", позовавайки се на гръцкия "Катимерини". Говорителят изтъкнал, че Македония трябва да направи следващата стъпка в преговорите за решаване на десетилетния спор за името. Дзанакопулос заявил също, че не може да се предвиди кога премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас ще разговарят по телефона.

Македонският премиер Зоран Заев заяви вчера, че остава оптимист, но все още трябва да се решат някои технически подробности. Той добави, че ще разговаря с Ципрас, когато тези въпроси бъдат решени, пише "Слободен печат".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 70 жилищни блока в Русе с неясно бъдеще дали ще бъдат санирани
Близо 70 жилищни блока в Русе с неясно бъдеще дали ще бъдат санирани
Протестиращи блокираха пътя Лява Река - Трявна срещу изграждането на горски път
Протестиращи блокираха пътя Лява Река - Трявна срещу изграждането на горски път