Клинични прегледи и аутопсия бяха извършени днес в стопанството на Ана Петрова от Болярово, след спешно заседание на Областната Епизоотична комисия. Причина за бързата реакция на ветеринарите е смъртта на 11 животни от стопанството. През юли в овцефермата в Болярово бяха констатирани две съмнителни проби за чума по дребните преживни животни, но ветеринарите така и не бяха допуснати за повторни изследвания.

Ямбол

Доброволците, които повече от два месеца охраняват стадото в Болярово, блокираха пътя на ветеринарите. Намеси се и полиция, но до сблъсъци не се стигна. След днешното заседание на Епизоотичната комисия и решението за установяване причината за смъртта на животните в стопанството на Ана Петрова ветеринарите бяха допуснати до фермата. Те извършиха аутопсия на умрелите животни и взеха проби от тях за изследване.

Д-р Величко Петков, ветеринарен лекар: За момента стадото е здраво. Няма клиника за заразно заболяване или незаразно. Заразното се установява с кръвни проби, кръвни проби сега не ги вземаме. На пръв поглед има прехранване с фураж.

Стопаните обаче все още не са склонни да позволят вземането на кръвни проби от животните

Ана Петрова, животновъд: Допуснахме ги до живите и здрави животни, той сам доктора видя, че няма залежали животни, всички са жизнени.
Янко Иванов, зам.-министър на земеделието: Тя отдавна трябваше да допусне ветеринарните органи да изяснят случая, да вземат необходимите проби и да се свърши с този епизод.

До няколко дни ще стане ясно каква е причината за измирането на животните в стадото на Ана Петрова в Болярово и какви ще бъдат последващите действия на ветеринарните служби.

​БАБХ сигнализира прокуратурата за противодействие срещу ветеринарите в Болярово

​БАБХ сигнализира прокуратурата за противодействие срещу ветеринарите в Болярово

Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие сре...