НОВИНИ

Ветеринарите препоръчват да се изследва месото от диви и домашни животни

По данни на Агенцията по безопасност на храните, от началото на година досега са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине у нас. През последните няколко седмици случаите са се увеличили. Затова ветеринарните власти предупреждават преди консумация месото да се изследва.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Здравка Русева
16:10, 06.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Сред засегнатите области в Североизточна България са Търговище и Шумен. Рискът от предаването на болестта на човека може да бъде избегнат, ако месото се проверява преди консумация. Заради пренебрегване на тази препоръка миналата година семейство в Шуменско се зарази с трихинелоза след консумация на домашно приготвени суджуци.

д-р Иван Стефанов, Областна дирекция по безопасност на храните-Шумен
“Когато хората си бяха направили наденици, домашна наденица, от някакво прасе, което е било вероятно скитащо в горите, и наденицата просто кипеше и вреше от паразити, от трахинели. Тези хора вече бяха постъпили в болница.”

Основен поминък в региона е отглеждането на източнобалканската порода свине, които се извеждат на пасища, посещавани и от диви животни. Всеки стопанин, а и ловец знае, че преди консумация месото трябва задължително да се изследва.

д-р Иван Стефанов, Областна дирекция по безопасност на храните-Шумен
“Да, вече напоследък бих могъл да кажа, че се съобразяват. Държат внимание на това заболяване, защото станаха доста случаи. Почти всяка година откриваме по 4-5 случая на трихинелоза при диви свине."

Пробите от дивите животни се вземат на място и се носят в лицензираната лаборатория на Агенцията по храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ e част от програмата на грузински журналисти за обмен на опит
БНТ e част от програмата на грузински журналисти за обмен на опит
Президентът Румен Радев пилотира френски изтребител Рафал
Президентът Румен Радев пилотира френски изтребител "Рафал"