Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Ветко Арабаджиев. Съдебното заседание продължи няколко часа, а в залата бяха отправени остри реплики заради спор свързан с превода на решението на испанския съд, с което бизнесменът беше върнат в България.

В съдебната зала защитата на Ветко Арабаджиев поиска да бъде направен нов превод на част от решението на Апелативния съд в Мадрид. Според адвокат Илиян Василев в документите е записано, че Арабаджиев е предаден на българските власти заради участие в организирана престъпна група и изпиране на капитали.

В превода на български език, представен на прокуратурата обаче, пише, че става въпрос за данъчни престъпления. Според защитата бизнесменът може да бъде задържан в ареста само за това, за което е екстрадиран.

Илиян Василев, адвокат : Съдиите го задържаха за данъчни престъпления, а прокурорите са представили на съда превод, където този термин, за тези, които знаят испански „делитос фискал“ е данъчно престъпление, а тука е преведено фалшификация на пари.
Испанските власти предадоха Ветко Арабаджиев на българските

Испанските власти предадоха Ветко Арабаджиев на българските

Това се случи в полицейския участък на летище Барахас в Мадрид. Националният съд на Испания е потвърдил решението за екстрадиция на Арабаджиев по иска...

В залата бяха прочетени и двата превода - този на прокуратурата и на защитата, а съдът реши, че няма разминаване.От държавното обвинение заявиха, че имат достатъчно събрани доказателства срещу Ветко Арабаджиев, свързани с данъчни престъпления и представиха част от тях в залата. Оттам заявиха, че Европейската заповед за арест изготвена от специализираната прокуратура включва пет престъпления.

Кирил Пейчинов, прокурор: Категорично искам да заявя, че не е състоятелен доводът на защитата, който се опита да повлияе някак си и на публиката и на съдебния състав в залата, че видите ли прокуратурата била изключила от приложното поле на европейската заповед за арест данъчните престъпления. Данъчните престъпления попадат в нейното приложно поле. Проблем с превода няма.
Ветко Арабаджиев кацна в София

Ветко Арабаджиев кацна в София

Близо час след полунощ издирваният с червена бюлетина на Европол Ветко Арабаджиев кацна на българска земя с полет от Мадрид.

Бизнесменът бе екстрадиран у нас на 5 май, след като заедно със съпругата си бе задържан от полицията в Барселона. Маринела Арабаджиева е все още в Испания, където очаква решението на съда. По делото е обвинен и синът им Вълчо, който е на свобода под гаранция от половин милион лева.