С пълно единодушие, без участието на БСП, парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс.

ГЕРБ вече обявиха, че веднага след обнародването на закона, ще внесат нови поправки, които да върнат прага на преференциите - 5- процента за евроизбори и 7 за парламентарните.

Дебатът продължи повече от два часа, въпреки единодушието при гласуването. Депутатите дискутираха не само ветото, но и всички теми, свързани с вота.

Искрен Веселинов -зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти": Единствената причина да гласуваме "за" Закона и против ветото е, че нашите партньори от ГЕРБ дадоха гаранции, че старото положение на Закона ще бъде възстановено.
Георги Марков, депутат от ГЕРБ: Две неща има, които са характерни за вижданията на господин президента по избирателния процес в България и най-отчетливото от тях е така нареченото машинно гласуване. Той е обладан от машинно гласуване.
Валери Симеонов, ПГ на"Обединени патриоти": Машинното гласуване не е някаква панацея. Един неособено политически грамотен електорат, на неособено високо интелектуално ниво много лесно можеш да му кажеш: като отидеш да гласуваш машинно, на този екран вътре има вградена камера. Това е.
Веселин Марешки, ПГ на "Воля": Ще отхвърлим ветото на президента заради няколко неща, но основното е чистата демагогия, в определени случаи стигайки до цинизъм на идеите,които бяха защитени от БСП.

От ДПС отново заявиха, че български граждани, които живеят в държави извън ЕС, са лишени от право на глас. И призоваха президента :

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Да изпълни своето конституциоонно задължение и да сезира Конституционния съд.

Отхвърленото вето даде повод на Корнелия Нинова да заяви от централата на БСП, че има сделка между ГЕРБ и ДПС. Според нея цената са поправки в закона за вероизповеданията, с които се опрощават задълженията на мюфтийството към държавата.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Сделката е ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП, вие опрощавате задълженията на мюфтийството.

От ГЕРБ и ДПС определиха думите й като фалшиви новини. Напомниха, че на два Консултативни съвета за национална сигурност при президента има решения за финансирането на вероизповеданията.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Малко преиграхте, г-жо Нинова, и е добре да отидете при г-н президента и да го питате този въпрос от националната сигурност ли е или е договорка на ДПС, или пазарлък на ДПС. Няма да приеме ДПС този въпрос да бъде разглеждан като партиен въпрос на ДПС.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Ние искаме да имаме спокойствието, да гарантираме сигурността и в никакъв случай да няма политически лидер,независимо дали това е Корнелия Нинова, да поставя мира в България, заигравайки се с етническата толерантност.

Цветанов обясни, че дълговете на мюфтийството към държавата са около 8 млн. лева. Законопроектът трябва да бъде разгледан в петък.