НОВИНИ

Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено единодушно

С пълно единодушие, без участието на БСП, парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:12, 06.03.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

ГЕРБ вече обявиха, че веднага след обнародването на закона, ще внесат нови поправки, които да върнат прага на преференциите - 5- процента за евроизбори и 7 за парламентарните.

Дебатът продължи повече от два часа, въпреки единодушието при гласуването. Депутатите дискутираха не само ветото, но и всички теми, свързани с вота.

Искрен Веселинов -зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти": Единствената причина да гласуваме "за" Закона и против ветото е, че нашите партньори от ГЕРБ дадоха гаранции, че старото положение на Закона ще бъде възстановено.
Георги Марков, депутат от ГЕРБ: Две неща има, които са характерни за вижданията на господин президента по избирателния процес в България и най-отчетливото от тях е така нареченото машинно гласуване. Той е обладан от машинно гласуване.
Валери Симеонов, ПГ на"Обединени патриоти": Машинното гласуване не е някаква панацея. Един неособено политически грамотен електорат, на неособено високо интелектуално ниво много лесно можеш да му кажеш: като отидеш да гласуваш машинно, на този екран вътре има вградена камера. Това е.
Веселин Марешки, ПГ на "Воля": Ще отхвърлим ветото на президента заради няколко неща, но основното е чистата демагогия, в определени случаи стигайки до цинизъм на идеите,които бяха защитени от БСП.

От ДПС отново заявиха, че български граждани, които живеят в държави извън ЕС, са лишени от право на глас. И призоваха президента :

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Да изпълни своето конституциоонно задължение и да сезира Конституционния съд.

Отхвърленото вето даде повод на Корнелия Нинова да заяви от централата на БСП, че има сделка между ГЕРБ и ДПС. Според нея цената са поправки в закона за вероизповеданията, с които се опрощават задълженията на мюфтийството към държавата.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Сделката е ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП, вие опрощавате задълженията на мюфтийството.

От ГЕРБ и ДПС определиха думите й като фалшиви новини. Напомниха, че на два Консултативни съвета за национална сигурност при президента има решения за финансирането на вероизповеданията.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Малко преиграхте, г-жо Нинова, и е добре да отидете при г-н президента и да го питате този въпрос от националната сигурност ли е или е договорка на ДПС, или пазарлък на ДПС. Няма да приеме ДПС този въпрос да бъде разглеждан като партиен въпрос на ДПС.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Ние искаме да имаме спокойствието, да гарантираме сигурността и в никакъв случай да няма политически лидер,независимо дали това е Корнелия Нинова, да поставя мира в България, заигравайки се с етническата толерантност.

Цветанов обясни, че дълговете на мюфтийството към държавата са около 8 млн. лева. Законопроектът трябва да бъде разгледан в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири компании и депутатът Йордан Цонев получиха Златни мартеници
Четири компании и депутатът Йордан Цонев получиха "Златни мартеници"
ЕС ще прекрати преговорите с Турция, ако Вебер оглави Еврокомисията
ЕС ще прекрати преговорите с Турция, ако Вебер оглави Еврокомисията