Продължава проверката за замърсяването на река Въча. Вчера сутринта жители на Кричим подадоха сигнал до областния управител на Пловдив, че от ВЕЦ "Въча 1" изтичат мазни, неразтворими вещества. Незабавно беше разпоредена инспекция. Първоначалният оглед не е установил сериозно и опасно замърсяване. Въпреки това днес централата спря работа.

Пловдив

Изпускането на неустановените до момента вещества е причинено от авария във ВЕЦ "Въча 1" или при ремонт на турбината. Това стана ясно на извънредна среща при областния управител на Пловдив.

Инж. Митко Стойчев, експерт в Областна администрация - Пловдив: Най-вероятно става дума за замърсяване с масла или с маслени продукти. Първият пункт, на който това нещо се забелязва, е изтичалото на ВЕЦ "Въча 1".

След приключването на проверката ще стане ясно дали Националната електрическа компания ще бъде глобена.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: Нарушението е на ВЕЦ "Въча 1". Санкцията, която може да бъде наложена, е между 5 и 15 000 лева. Не в сериозен мащаб, но има такова нарушение.

В района на замърсения участък не е открита мъртва риба. Петната са твърде малки на фона на огромния воден обем, обясниха експертите. Взети са проби, за да бъде установено дали има нефтени продукти във Въча.

Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район": На бързия полеви тест, само с три показателя, които са активна реакция, температура и електропроводимост, не са дали отклонения от нормите.

До излизането на окончателните резултати, ВЕЦ "Въча 1" няма да изпуска вода. Коритото на реката ще се пълни от други източници.

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради р. Въча

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради р. Въча

Експерти от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" извършиха повторна проверка по сигнал за замърсяване на река Въча. Установено е, че в реката...