НОВИНИ

ВЕЦ замърсява защитената територия Земен

От Сдружение "Балканка" многократно са сигнализирали за замърсяването на язовир "Пчелина". Оказва се, че работата на ВЕЦ-а води до унищожаването на защитена територия Земен. Вижте репортажа на Цветелина Атанасова.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
12:30, 21.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Така изглежда река Струма, след като водите от язовир Пчелина минат през едноименния ВЕЦ.

Марио Антонов - координатор на Централна рибно-опазваща организация - клан Перник: В реката зелена вода, смрадта, която се рее из въздуха е неописуема и това вече така продължава откакто ВЕЦ-а съществува до ден днешен.

Местните хора не са много словоохотливи, притесняват се от камерата, но признават за съществуването на проблема

От реката, която влачи със себе си замърсени утайки от язовира, пият диви и питомни животни, от нея се полива, районът е част от защитена зона Земен. След изследване, хидробиолози от БАН правят стряскащи констатации.

Иван Пъндъков - Сдружение риболовен клуб "Балканка": В зоната под самата стена на язовира до 2,3 км надолу те не можаха да открият дори бентоса, дънните организми, риби никакви.

Всяко засмукване на вода от язовира, в случая за производство на електроенергия, вади утайките а те поставят фатални последствия върху природата, а защитената зона е трайно увредена.

Димитър Куманов - член на УС на "Балканка": Ние сме пуснали две жалби до Дирекция ОС на Европейската комисия. По тези жалби още лятото бяхме уведомени, че е открита пилотна процедура, което означава, че са зададени въпроси от Главна Дирекция ОС на МОСВ.

В отговор на парламентарно питане по казуса в края на октомври - екоминистърът Нено Димов каза, че язовир "Пчелина" е оценен в лошо екосъстояние и неизвестно химическо състояние, т.е. никой не е правил анализ на утайките, за реката след ВЕЦ-а картината е подобна.

За подобряване качеството на Струма екомнистерството е разпоредило, собственикът на ВЕЦ "Пчелина" да осигури допълнителна аерация на преработените води, монтиране на измервателни уреди и ежедневен контрол на количеството разтворен кислород във водата.

И още ВЕЦ-ът да работи само при обем на язовира над 53 000 кубически метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за радикален ислям продължава в Пловдивския апелативен съд
Делото за радикален ислям продължава в Пловдивския апелативен съд
​Ник Нолти получи звезда на Алеята на славата в Холивуд
​Ник Нолти получи "звезда" на Алеята на славата в Холивуд