НОВИНИ

Вежди Рашидов: Тютюневият склад трябва да бъде възстановен

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, съобщава пресцентърът на министерството.

bnt avatar logo
от БТА
14:18, 08.03.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
вежди рашидов тютюневият склад възстановен

Рашидов е разпоредил днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижимата културна ценност. Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че в правомощията на Министерството на културата /МК/ - Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", е да даде разпореждания на виновните за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на разрушения паметник на културата.

Още през януари 2014 г. Министерство на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по ЗКН. Министерството ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство, информират от ведомството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на Тютюневия склад
Историята на Тютюневия склад
Майки се събират на протест пред Парламента
Майки се събират на протест пред Парламента