НОВИНИ

Въглищната мина край Дивотино спря дейност след сигнал на БСП

Дейността на въглищната мина край Дивотино е спряна заради проверка. Жители на пернишкото село протестират срещу въгледобива в района заради унищожаване на земеделските им земи. Сигнал срещу дейността на минодобивното предприятие в енергийното министерство внесоха от БСП. Ведомството от своя страна вече е започнало проверка по случая.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:15, 02.04.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

От четири дни дружеството Мин Индъстри, което доставя въглища за Топлофикация Перник е спряло работа заради проверка на земеделското министерство. Това съобщиха от министерството на енергетиката след като БСП внесе във ведомството сигнал срещу мината.

Елена Йончева: В събота посетихме село Дивотино, Пернишко, кметът на селото ни каза, че фирма свързана с господин Христо Ковачки унищожава земеделската земя в района.
Натискът е много голям, хората от село Дивотино протестират, в резултат на което мината е прекратила своята дейност, но тази земя около двеста декара е унищожена и ние задаваме въпроса, кой ще възстанови земята на тези хора.

Освен това от левицата сигнализират, че минната компания е работила незаконно между август 2014 и март 2016 г., защото не е имала разрешение за концесия. Министерският съвет е разрешил добива със задна дата.

От Министерството на енергетиката, което отговаря за добива у нас, коментираха, че действително концесията е пусната със задна дата, защото концесионерът не бил платил таксите си към държавата.

Станислав Станков: Към настоящия момент от всички извършени проверки единствените нарушения са свързани със забавени плащания свързани с концесионните възнаграждения, които към момента са платени и няма задължения.

Сега чакат и земеделското министерство да приключи своята проверка.

Станислав Станков: Очакваме я, за да установим по безспорен начин, че има нарушения в законодателството в посока закона за опазване на земеделските земи и съответно неговия правилник за прилагане.

Ако се установи, че са унищожени земеделски земи, концесионерът е длъжен да компенсира собствениците им. От фирмата концесионер Мин Индъстри отрекоха обвиненията и обясниха, че са търсили за контакт стопаните от Дивотино. Оказало се,че много от хората, които имат земи, били в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговците от ул. „Граф Игнатиев“ готови за колективен иск срещу Общината
Търговците от ул. „Граф Игнатиев“ готови за колективен иск срещу Общината
Продължават гласуванията по пакета Мобилност в транспортната комисия на ЕП
Продължават гласуванията по пакета "Мобилност" в транспортната комисия на ЕП