НОВИНИ

Виченца— бижутерийната столица на Италия

Специално за news.bnt.bgКогато търговците на моста “Реалто”, едновременно архитектурна забележителност на Венеция и забързан шопинг мол, искат да убедят туристите, че златните и сребърните им бижутата си струват, те подчертават, че “всичките идват от Виченца”.

Ваня Ефтимова
от Ваня Ефтимова
13:58, 17.01.2016
6897
Чете се за: 03:00 мин.
Истории
виченца— бижутерийната столица италия

Виченца има 113 000 жители и по население може да бъде сравнен с Плевен. Градът в Северна Италия се намира между Венеция и Верона и често, когато туристите планират пътуванията си, тя остава в сянката на двата известни града.

Ако случайно сте чували за Виченца, то по всяка вероятност е заради Андреа Паладио. Архитектурният гений на Ренесанса живее през по-голямата част от живота си тук. Затова Виченца е обсипана с негови сгради, много от тях, уви, недовършени. Заради четирите си книги, преоткриващи класическите пропорции и вкарващи ги в практически инженерни решения, Паладио днес е смятан за бащата на модерната архитектура.

Може и да знаете Виченца като един от важните текстилни центрове на Италия - тук са централите на световни марки като Pal Zileri, Diesel и Bottega Venеta.

За производители и дизайнери на бижута, както за търговците от моста “Реалто”, обаче, Виченца е синоним на традиция, качество и елегантност. В нейните ателиета и семейни фабрики се изработва една четвърт от всичко създадено в Италия в бранша.

Едно от най-важните търговски изложения на бижута в света — Vicenzaoro, също се провежда тук. Всяка година през януари и септември търговци и производители от цял свят се събират за договаряния и представяне на най-новите тенденции. През септември 2015 г. над двайсет холяди души посетиха, а 1300 фирми изложиха произведенията си на Vicenzaoro.

;

Тази година от 22 до 27 януари ще се проведе зимното издание. За разлика от есенното, повече насочено към масовия потребител, това сега представя предимно бутикови колекции и нови брандове и технологии.

Всъщност Италия има четири исторически центъра за производство на бижута. Освен Виченца, това са Арецо в Тоскана, Торе дел Греко в Кампания и Валенца в Пиемонт. Ако сте забелязали те всички са близо до големи метрополии - съответно Венеция, Флоренция, Неапол, а Валенца е на почти равни разстояния от Торино, Милано и Геноа. И това няма нищо случайно.

В случая на Виченца местните занаяти получават огромна икономическа инжекция когато през 1404 г. градът става част от Венецианската република. Те не само имат достъп до един от най-богатите градове на Европа. Венецианската търговска империя гарантира, че златарите на Виченца могат да продават творенията си чак до Азорско море. Затова занаятът процъфтява векове наред, развиват се нови технологии и стари традиции се запазват.

;

През късното Средновековие италианските търговци започват да внасят все повече и разнообразни скъпоценни и полускъпоценни камъни. Занаятите преживяват нов разцвет, а хората започват да очакват огърлици и брошки от високо качество и естетика. Подемът на бижутерийния бранш от своя страна подхранва възраждането на изящните изкуства. Не е случайно например, че някои от най-известните творци на Ренесанса като Донатело, Сандро Ботичели и Филипо Брунолески всъщност са били чираци в бижутерски ателиета.

През XVII и XVIII век италианските бужутери губят битката за водещото място в бранша. Франция доминира вкусовете за столетия напред. Италианският дизайн обаче и до днес си остава синоним на вековни традиции и елегантност.

От четирите исторически центрове днес Виченца най-агресивно се опитва да наложи името си на световната сцена. Изложението Vicenzaoro например вече има международни издания в Лас Вегас, Хонг Конг, Мумбай и Дубай.

През 2014 г. в центъра на Виченца бе открит и Музей на бижутата. За негов куратор и директор бе поканена Алба Капилиери, професор по дизайн в Политехническия университет в Милано и може би най-влиятелният италиански експерт по въпросите на бижутерийния дизайн. Музеят предлага 400 експоната - от времето на етруските, през пищни колиета с огромни сапфири и рубини, до постмодерни произведения, за които обикновения посетител не е много сигурен какво да мисли. Мултимедийни инсталации, прожектирани върху човешкото тяло, трябва да са един от вариантите за бижута на бъдещето.

Музеят във Виченца е буквално издигнат върху вековната традиция на местните златари. Той се намира на място където през Средновековието е имало бижутерски ателиета и всъщност руините са запазени под стъкления под, върху който се разхождат модерните посетители. Посланието е ясно - Виченца е град, запазил занаятчийските традиции, но обърнат към глобалния пазар на 21-ви век.

;

Италия не би била Италия без вечното съперничество на своите градове. Можете да сте сигурни, че ако един успее в нещо, друг веднага ще се опита да копира и докаже, че той го може още по-добре. Това непрекъснато състезание е и една от причините за легендарната красота на италианските градове.

Валенца в Пиемонт, чиито дизайнери дълго време бяха критикувани, че само лежат на стари лаври и не създават нищо интересно, се амбицира да се завърне на голямата сцена. Изложението Valenza Gioielli, което се провежда през октомври, отново е едно от най-ексклузивните събития, за което специално пристигат супербогати клиенти от Азия и Америка. Миналата година градът се пребори и новата фабрика на Bulgari да бъде построена до него. Валенца от скоро дори вече си има и собствен Музей на бижутата.

Виченца отговори със свърхамбциозна програма за сегашното януарско издание на Vicenzaoro. Освен че са поканени най-интересните дизайнери в бранша от цял свят, изложението предлага семинари за специалисти и лаици, изложби на старинни бижута от Афганистан, Грузия и естествено Виченца, и представяне на модните колекции на водещите италиански бижутерийни компании.

Посланието е ясно. Валенца може и да е ексклузивна, но Виченца е модерна, динамична и обърната към световния пазар

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежката обстановка в страната в снимки
Тежката обстановка в страната в снимки
Хаос в страната заради сняг и дъжд
Хаос в страната заради сняг и дъжд