НОВИНИ

Личният архив на проф. Виден Табаков - водещ специалист в НАСА

Личният архив на Виден Табаков - мъжът, който подпомага със своята инженерна мисъл, първият човек, стъпил на Луната - Нийл Армстронг. Документите за неговия живот са дарени на Държавния архив, който в навечерието на своя празник обогатява фонда си и продължава да дигитализира документите пазители на историческа памет. Още от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:07, 09.10.2017
5643
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Виден Табаков - българинът, който участва при подготовката на един исторически космически полет, има наистина богата биография. Житейският му път започва през 1919 г. Завършва машинно инженерство в Прага, учи аеронавтика в Берлин, работи като професор по космическо инженерство в университета в Синсинати, Съединените щати.

Доц. Михаил Груев - председател на Държавна агенция архиви: В един период той става научен ръководител на Нийл Армстронг - човекът, който стъпи на Луната през 69-та година. Водещ специалист в НАСА, един от най-крупните изследователи по аеронавтика.
Николай Цеков - главен експерт в отдел "Обработка на архивни фондове" в Централен държавен архив: Работи, основно в сферата на турбодвигателите, космическите совалки по-късно. Участвал е в небезизвестния полет до Луната. Бил е от екипа - поддържащия екип.

Сред свидетелствата за живота на Виден Табаков откриваме паспорти, шофьорски книжки и почетни грамоти.

Николай Цеков - главен експерт в отдел "Обработка на архивни фондове" в Централен държавен архив: Също така имаме документи от полета от 1984 г. с флаговете - американски и на тази американска асоциация, които са летели в Космоса със совалката Чалънджър.

А за да се дообогатят още повече сведенията за Виден Табаков и неговият принос за световното космическо дело, от Съединените щати у нас ще пристигне останалата част от личния му архив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Барселона е против едностранно обявяване на независимост на Каталуния
Кметът на Барселона е против едностранно обявяване на независимост на Каталуния
Нова наредба в София ще забрани тупането на килими от терасата
Нова наредба в София ще забрани тупането на килими от терасата