Във Видинската епархия граждани поискаха да бъде чут гласът им при избора на следващ митрополит. Инициираха подписка в подкрепа на доскорошния викариен епископ Поликарп за тази длъжност. Тя ще бъде внесена в канцеларията на Синода.

Видин

Подписката беше разпространена във всички околии в епархията и над 5000 души са я подкрепили. Разпознават епископ Поликарп, който в продължение на десет години работеше във Видин, за наследник на покойния митрополит Дометиан.

Александър Русев от инициаторите: Буквално върна хората в храма, приобщи към вярата. Утвърди репутацията на Българската православна църква в много официални събития. Превърна я в част от ежедневието.
Мария Лозанова: Просто той откакто е в нашата епархия, духовният живот много се е подобрил и въздигнал.

Подписката във Видин обедини вярващи от епархията.

Александър Русев: Важна е безпрецедентната подкрепа, която сме свидетели, че в България не е показвана до момента, нито за архиереи, нито за конкретна личност.

Инициаторите казват, че не желаят да се месят в делата на църквата.

Александър Русев: Ние искаме да заявим настроенията и желанията на епархията, защото църквата - това са хората.

Подписката ще бъде внесена в канцеларията на Синода на Българската православна църква. Предстои той да посочи имената на епископите, сред които ще бъде определен новият видински митрополит, а след това ще бъде насрочен епархийски избор.