Четирима лекари от родилното отделение на болницата във Видин подадоха предизвестия за напускане заради починало детенце в края на миналата година. По случая Окръжната прокуратура в града още тогава разпореди проверка. Днес в лечебното заведение очакват и представители и на Изпълнителна агенция „Медицински одит". Ако четиримата лекари напуснат, има опасност от закриване на отделението, тъй като специалистите не достигат. Близките на починалото детенце пък все още са в неведение за причините за смъртта му.

Причините за подадените предизвестия, сред които и това на завеждащ отделението, са морални, съобщи прокуристът на болницата във Видин.

Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ „Св. Петка"-Видин: Предизвестията са подадени по лични техни мотиви, които от доктор Любенов разбрах, че са морални и са свързани с нещастния случай преди Нова година с починалото бебе.

Доказана вина за смъртта на детенцето до сега няма.

Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ „Св. Петка"-Видин: По този случай вървят проверки. Одит ще започне и съдебно производство. То ще реши кой е, има ли виновен изобщо по случая, но те смятат за тяхно задължение и право да постъпят по този начин.

Близките на детенцето, което е родено живо и здраво, но почива часове по-късно, продължават да упрекват лекарите.

Цвете Тодорова, майка на починалото детенце: Хора, които казват, че нямат вина, защо тогава напускат? Това е пълна пародия да казват, че са обидени от поведението на хората как си вършат те работата.

Родителите продължават да търсят истината.

Цвете Тодорова, майка на починалото детенце: Просто искам един път завинаги да разбера моето детенце как почина. Какво е станало, защото аз детето си даже не го и прегърнах. Не го и целунах. Искам просто хората, които имат вина, просто да си я поемат.

Според прокуриста на болницата във Видин до напускане на лекари от отделението не бива да се стига.

Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ „Св. Петка"-Видин: Предполагам, че лекари ще има, защото ние сме областен град и не може да се допусне да се закрие отделението по акушерство и гинекология.

Преди седмица заради напуснали лекари, до назначаването на други специалисти, за дни спря приемът на пациенти в неврологията. Проблемите в болницата са причина Общинският съвет да заседава извънредно днес. Въпреки, че общината е само акционер, ще се обсъжда създаване на специален фонд в подкрепа на лечебното заведение.