Австрийското правителство обяви, че се отказва от глобалното споразумение на ООН за миграцията. Документът, който предстои да бъде ратифициран в края на годината, предвижда мерки за "безопасна, методична и регулирана миграция". През юли споразумението беше прието от всички 193 страни, членки на ООН, но впоследствие няколко държави отказаха да го подпишат.

Виена се присъединява към Вашингтон, Будапеща и Канбера, които също обявиха, че няма да подпишат документа. Според австрийските управляващи, макар и договорът на ООН да не е задължаващ, препоръките в него може да станат част от международното право. Кабинетът Курц е против членове на семействата на мигранти също да получават убежище.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Австрия няма да подпише споразумението. Да, то съдържа много предложения, които подкрепяме, но има и такива, които считаме за заплаха за нашия суверенитет и национална сигурност.

Според Курц, така предложения от ООН текст не прави разграничение кои мигранти са легални и кои нелегални, кои са икономически и кои бягат от война. Коалиционният му партньор от крайнодясната Партия на свободата изрази задоволство от решението.

Ханс-Кристиян Щрахе, лидер на крайнодясната Партия на свободата: Миграцията не е и не може да бъде определена като "човешко право". Не може някой да получи правото да пребивава в дадена държава заради климатични промени или бедност.

ЕК изрази съжаление за решението на Австрия и подчерта, че миграцията е глобално предизвикателство, което изисква глобален отговор. Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Мароко през декември.