НОВИНИ

Виена пропадна, а Македония?

Е, сега вече наистина става тревожно. Във всички кризи, които разтърсваха съседна Македония от обявяването на нейната независимост през септември 1991 година насам, като правило в решителния момент се намесваше „международната общност” и решението се намираше. Слагаме „международната общност” в кавички поради нейната недефинираност като субект, който в различните ситуации, в различно време имаше различен политически и персонален образ. В такива случаи винаги обичам да цитирам покойния премиер на Сърбия Зоран Джинджич, който казваше, че международната общност е като времето навън - може и да не ти харесва, но трябва да се съобразяваш с него.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
10:09, 23.04.2016
Чете се за: 02:56 мин.
Истории
виена пропадна македония

Във всички случаи от 25 години насам, в които външният фактор се е намесвал в суверенна и независима Македония, е имал партньорството на основните политически играчи в страната. Искали или не, приятно им е било или не, това няма значение, политическите партии и персони винаги са били на разположение на международните медиатори, които и да са били и откъдето и да са идвали те. Във всички случаи досега! Но ето че дойде моментът тази политическа традиция на задължително присъствие в рамките на диалога да се срине. В петък, 22 април, във Виена, в седалището на представителството на Европейския съюз трябваше да се срещнат лидерите на четирите основни политически партии в Македония - две македонски и две на албанците в страната, с еврокомисаря по разширението, австриецът Йоханес Хан и тримата евродепутати - медиатори във вътрешно- македонския диалог - Ричард Хюит, Иво Вайгъл и Едуард Кукан. От Скопие трябваше да пристигнат лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, неговият основен политически противник, социалдемократът Зоран Заев и „постоянното политическо присъствие” - Али Ахмети от Демократичния съюз за интеграция и Мендух Тачи от Демократичната партия на албанците. И за да бъде пълна картинката, към тази компания трябваше да се присъединят и двамата ключови посланици в Скопие - на САЩ Джес Бейли и на ЕС - Айво Орав. Както се казва, до болка позната комбинация от лица, която през лятото на миналата година, в резиденцията на Орав на улица „Пържино” в Скопие постигна договорености, чието изпълнение трябваше да извади Македония от острата политическа, социална, икономическа и морална криза, настъпила след като опозицията обяви записи от телефонни разговори между висши представители на властта. Записите разкриха факти за корупция и злоупотреби с властта, които изкараха македонците на улиците и площадите.

Този път обаче посредничеството на международната общност не се получи. Срещата във Виена се провали, лидерите на четирите партии си останаха в Скопие, протестите и контрапротестите в столицата и в провинцията продължиха, при това с нарастващо настървение, от политическите окопи едни срещу други валят обвинения и заклинания за това кой е виновен за провала на поредния опит за диалог в търсене на решение. А както стана ясно от очевидно разочароващото съобщение на Европейския съюз, то трябва да се търси в изпълнение на договореностите от емблематичното скопско Пържино. Европейската дипломация не назовава поименно виновника за провала, но обръща внимание на „ретроградното” решение на президента Георге Иванов да помилва онези събрани в един общ пакет 56 човека, чийто деяния са във фокуса на създадената от същото това „Пържино” Специална прокуратура. От управляващата все още ВМРО-ДПМНЕ считат, че опитът за политическо мирно решение в австрийската столица е провален от лидера на социалдемократите и на опозицията Зоран Заев, който заяви, че няма да се качи на самолета за Виена, ако президентът не оттегли помилването и ако не бъдат отложени предсрочните парламентарни избори на 5 юни. Всъщност, това са две нови, допълнителни условия, които Заев постави към вече известните - чист избирателен списък, медиен закон и отделяне на партията от държавата. В интерес на истината, в един момент даже се прокраднаха съобщения оттук - оттам, че Георге Иванов обмислял сериозно да върне газта и да отмени указите си с ясното съзнание, че слага главата си на политическата гилотина, но се оказа, че това е по-скоро пожелание, отколкото реалност. Самият държавен глава даде да се разбере, че дори и да иска, не може да върне събитията назад, защото нямал правно основание за това. На всичко отгоре, Иванов едва ли иска.

И сега – какво? Брюксел едва ли ще прости обидата, нанесена от македонците, независимо кой от тях е основната причина за провала на срещата. „Дойче веле” прогнозира оттегляне на препоръката на Европейската комисия за започване на преговори между ЕС и Македония за членство. В персонален план се умува дали да не бъде наложена забрана за пътуване в страните от ЕС на македонски политици, както и блокиране на сметките им в европейски банки. Което, без съмнение, поставя на карта европейската перспектива на страната. Край Вардар окопната война ще продължи, като и двете страни ще търсят изход от кризата, само че по-коренно различен начин. Управляващата все още ВМРО-ДПМНЕ ще търси политическо решение чрез избори, при това колкото може по-скоро, докато опозицията ще продължава да настоява за правен, а после за политически изход- първо думата да си каже Специалната прокуратура по делата за злоупотреба с властта и корупция, пък после може и да се отиде на избори. Кога- само не и на 5 юни, защото за обвиненията трябва време. Никола Груевски, който формално е извън властта след оставката си на 15 януари като премиер, ще губи нерви, докато Заев ще трупа самочувствие, още повече ако се потвърдят намеците, че в неговия гръб духа вятърът на „международната общност”.

В Брюксел ще лекуват раните си от неуспеха, но няма да се откажат от посредничеството си. Наборът от комбинации „морков плюс тояга” е богат, все някоя от тях ще свърши работа.

А по улици и площади в Скопие и извън него ще се вихри „Шарената революция”, както вече наричат протестната македонска вълна. „Шарена”-хем да не приличат на всички други досега, хем да са в хармония с различните цветове на боите, хвърлени и оцветили по време на протестите белите монументи и строги паметници и сгради от проекта на властта „Скопие 2014”. Може да се каже, че дори е симпатично.

Само че се страхувам, че тази „симпатия” може да струва твърде скъпо.

Костадин Филипов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП подписа споразумение за сътрудничество с партия Справедлива Русия
БСП подписа споразумение за сътрудничество с партия "Справедлива Русия"
В Котел започва национален детски конкурс Фолклорна огърлица
В Котел започва национален детски конкурс "Фолклорна огърлица"