НОВИНИ

Виетнам и Китай призоваха за сдържаност в споровете в Южнокитайско море

Виетнам и Китай призоваха за сдържаност при разрешаване на споровете в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес след разговорите в Ханой между външните министри на двете страни - Фам Бин Мин и гостуващия тук Ван И. Двамата дадоха съвместен пресбрифинг за журналисти.

bnt avatar logo
от БТА
18:03, 01.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
виетнам китай призоваха сдържаност споровете южнокитайско море

Виетнамският домакин каза, че двете страни трябва да търсят начини да уреждат споровете си, а да не ги задълбочават.

"Ние предлагаме двете страни в близко време да се заемат сериозно с реализирането на взаимните договорености на лидерите на двете страни..., да уреждат споровете си, да не предприемат действия, които усложняват и задълбочават споровете, взаимно да зачитат законните си права и интереси в съответствие с международното право", каза Фам Бин Мин.

Китайският външен министър от своя страна каза, че уреждането на споровете е много важно за двустранните отношения. Според Ван И двете страни "трябва да се въздържат от едностранни действия, които биха усложнили ситуацията, и трябва да укрепват морското си сътрудничество с цел изграждане на подходяща атмосфера за постигане на окончателно споразумение за разрешаване на морските спорове, което ще даде силен тласък на практическото двустранно сътрудничество".

Китайският гост посочи, че сегашните отношения между двете страни са на "много позитивен път" и каза, че те са "добри съседи, добри другари, добри приятели и добри партньори".
Ван И дойде на посещение във Виетнам седмица, след като Ханой съобщи, че е замразил голям свой проект за търсене на петрол в резултат на натиск от Китай, отбелязва АП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 16 души загинаха при сблъсъци  в Кашмир
Най-малко 16 души загинаха при сблъсъци в Кашмир
Бахрейн откри голямо петролно находище
Бахрейн откри голямо петролно находище