НОВИНИ

ВиК Перник: Не е подавана вода за индустрията от яз. Студена след забраната

Не е подавана вода за промишлени нужди на „Стомана Индъстри” и „Топлофикация Перник” след наложената забрана от Министерството на околната среда и водите, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:22, 14.02.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
вик перник подавана вода индустрията студена забраната

Във връзка с изнесената информация за установени нарушения при подаването на вода от язовир „Студена” Иванов заяви, че водоподаването по промишления водопровод е преустановено, а савакът е затворен и пломбиран от "Басейнова дирекция" в Благоеврад. Към момента целостта на пломбата е запазена и вода по промишления водопровод не се подава, допълни управителят на водоснабдителното дружество.

Преди ден от МОСВ информираха, че според проверката на Басейнова дирекция, двете дружества са ползвали нерегламентирано вода от язовир „Студена“ през януари. В писма до медиите предприятията също опровергаха съобщението на екоминистерството.

Борислав Иванов цитира данни:

„За месец януари са отчетени 650 куб. м, преминали към „Стомана Индъстри“ АД и 78 куб. м преминали към „Топлофикация-Перник“ АД или общо 728 куб. м. Това количество се равнява на средно 0.272 л/сек. и е вследствие от пропуски на вода на самия савак. За сравнение средният месечен разход на промишлена вода на „Стомана Индъстри“ АД е 58 064 куб. м за 2018г. и 66 229 куб.м за 2019г., а на „Топлофикация-Перник“ АД 54 289 куб.м за 2018г. и 49 840 куб.м за 2019г. „

В момента нивото на язовир „Студена” е два метра над мъртвия обем. „Оптимистично е и се надявам това нещо да продължава като тенденция”, допълни Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма рязко повишаване на случаите на коронавирус извън Китай
Няма рязко повишаване на случаите на коронавирус извън Китай
Ограничават движението за футболното дерби „Ботев“ - „Локомотив“
Ограничават движението за футболното дерби „Ботев“ - „Локомотив“