НОВИНИ

Виктор Орбан: България заслужава да влезе в Шенген

България трябва да стане член на Шенген, защото охранява сто процента външните граници на Европейския съюз, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, който бе приет в София от българския премиер Бойко Борисов. Двамата обсъдиха миграционната криза и интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. След срещата Борисов изрази надежда, че Европа ще намери компромис и ще реформира общоевропейската система за предоставяне на убежище.

Александър Марков
от Александър Марков
15:31, 19.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Европейският съюз трябва да охранява външните си граници, а не да обсъжда задължителни схеми за релокация на мигранти, настоя унгарският премиер Виктор Орбан. И отново поздрави България за начина, по който пази българо-турската граница, която инспектира само преди 18 месеца.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Трябва да изискваме от ЕС и всички страни от Шенгенското пространство да изпълнят своите задачи по охрана на границите. Ако не са годни или не желаят, тогава нека да преместим Шенгенската граница с една страна по-навътре в Европа - там, където имат възможност да спрат мигрантите.

Орбан подкрепи добрите отношения между България и Турция и Споразумението за ограничаване на миграцията между ЕС и Турция.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: На Запад от унгарските граници смятат, че миграцията е добро и неизбежно нещо, но, според нас, не е така. Миграцията е опасна за сигурността, за нашия живот и за европейската християнска култура. Затова предлагаме нов пакет за реформа на миграционната система.

И предаде папката на премиера Борисов, който обеща да представи предложенията пред останалите лидери.

Българският премиер подчерта важността на Споразумението ЕС -Турция и припомни трите ключови предложения на България за решаване на миграционната криза.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Първото, което предлагаме ние, е 100% надеждна охрана на външните граници на ЕС - България, Гърция, Италия, Испания. Тук ЕС трябва да инвестира, ако е необходимо, в кораби, в моряци, в гранични полицаи, но този проблем трябва да бъде решен.
Второто, което навремето се приемаше като ерес, но това са хот-спотовете, или т.н. Центрове за сигурност в близост до конфликтите, не вътре в ЕС, а там, където са конфликтите, за да може тези хора, след като приключи войната и започне възстановителният процес, да се върнат по собствените си домове и активно да участват в изграждането на тези страни.

И третото предложение: сключването на споразумения със съседните държави, в които да бъдат изградени тези центрове. Чак тогава, по думите на Борисов, може да започнат дебатите за задължителни квоти. За евроинтеграцията на Западните Балкани Виктор Орбан заяви, че планираната Конференция на високо ниво през май в София е исторически шанс за региона.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Не е достатъчно Балканите да бъдат приети политически в ЕС. Те трябва да се сраснат икономически със Съюза чрез железопътни линии, ускорени коридори, автомагистрали. Аз с радост виждам, че България поема историческа отговорност и взима в свои ръце този въпрос. Така че пожелавам много успех на господин Борисов. Той си е забил брадвата в голямо дърво.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Действително това, което предлагаме ние, винаги съм казвал, че то е много полезно за България, но то е много полезно и за Сърбия, и за Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Унгария, Босна и Херцеговина и Албания, защото тези основни коридори, за които говорим - коридор номер 4 започва от Солун, минава през София-Видин и стига Будапеща и Братислава, сиреч връзва се унгарската икономика включително с топлото море на Солун.

Утре премиерът Бойко Борисов ще приеме австрийския канцлер Себастиан Курц, на когото ще предложи 2018-а да бъде година на българо-австрийското председателство на Съвета на ЕС така че започнатото от България да бъде довършено от Австрия до декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отложи разглеждането на мярката на обвиняем за побоя над полицаи в Ихтиман
Съдът отложи разглеждането на мярката на обвиняем за побоя над полицаи в Ихтиман
Дизайнери представиха в Русе най-новите си сватбени тоалети
Дизайнери представиха в Русе най-новите си сватбени тоалети