НОВИНИ

Винетките за 2017 г. изтичат днес, новите ще важат от дата до дата

Изтича валидността на годишните винетки за 2017 г., напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. За трета поредна година цената на винетките остава непроменена, а стикерите се разпространяват в около 3000 пункта в цялата страна. До момента са закупени над половин милион винетки за около 50 млн. лв. Много новости очакват шофьорите през 2018-г, за които разказва репортерът на БНТ Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
18:08, 31.01.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Часове остават до изтичането на валидността на винетките за 2017 г., така че всички, които пътуват доста, още днес трябва да си вземат винетка. До момента са продадени 600 000 стикера.

За трета поредна година цената на винетките за остава същата. За леките автомобили - годишната е 97 лв., месечна - 30 лв., седмична - 15 лв.

За пръв път тази година се въвежда 3-месечна винетка, която струва 54 лв. И още една новост: стикерите вече ще важат от дата до дата за една година, а не както досега - до 31 януари. Тоест, ако си купите винетка на 3 март 2018 година преди Националния празник, тя ще важи до 2 март 2019 година.

Най-търсени до момента, сочат данните на АПИ, са годишните винетки, следват седмичните, месечните и накрая са тримесечните.

Вижте какво казаха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

;
Стела Кръстева, директор на дирекция „Пътни такси и разрешителни“, АПИ: Очакванията са да бъдат близки, даже, бих казала, над тези, които реализирахме през 2017 година, защото от тази година в дистрибуторската мрежа има нов вид винетен стикер за леки автомобили, това е 3-месечната винетка. Оттам приходите се очаква да бъдат 352 милиона лева. Винетните стикери се валидизират, включително и годишните винетки. Това става при закупуването на стикера, потребителят е длъжен да каже регистрационния номер на автомобила и дата, от която тя да бъде стартирана като валидност.
;

Абсолютно никакви проблеми няма в разпространителската мрежа. Винетки могат да се вземат от бензиностанциите, Български пощи, областните пътни управления и граничните пунктове. 372 от тези обекти работят денонощно. Важно е да кажем нещо много важно: когато си купувате винетка, на място служителят трябва да я перфорира с датата и да ви издаде касова бележка, в която е посочен номерът на автомобила.

Вижте какво споделиха пред камерата на БНТ шофьори.

;
Шофьор: Запознат съм, че важи от дата до дата. Трябва да се каже регистрационния номер на колата, за която ще важи, и на място се перфорира датата, от която трябва да важи за съответно срок от една година.
Шофьор: Мисля, че е по-добре, да. Ако не ми се налага да пътувам в близките 2 месеца примерно, няма да си взема винетка. Добра е цената, няма проблем. В сравнение с винетките в Европа е добра цената.
Шофьор: Не пътувам толкова често. Когато ми се наложи, тогава ще си купя. Няма смисъл от седмични и месечни. Като вземеш три пъти месечна, е колкото годишната. Скъпи са. Много дупки има, данъци, винетки - а пътищата са под всякаква критика.
;

И тази година шофьорите на ТИР-ове са си купували най-много еднодневните - близо 100 000 са продадени. От догодина, когато влезе толсистемата, винетките стават електронни. Това е последната година с хартиени стикери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците в Пловдив - в грипна ваканция от 7 до 9 февруари включително
Учениците в Пловдив - в грипна ваканция от 7 до 9 февруари включително
ДРУГИТЕ новини: Елегантни олимпийци
ДРУГИТЕ новини: Елегантни олимпийци