НОВИНИ

Вино и любов – между празника и легендите

На 14 февруари, разкъсани между двата празника, Трифон Зарезан и Свети Валентин ще ви представим положителните черти и на двамата светци, за да решите кой от тях да почетете. Боряна Черганова ще ви разведе из най-интересните дестинации и места, където се произвежда вино по нестандартен начин, а Ирина Шуликова ще ни разкаже откъде и откога Св. Валентин е станал символ на любовта.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова Боряна Черганова
08:54, 14.02.2017
Чете се за: 02:31 мин.
Още

След като България попадна в топ десет на най-забележителните световни дестинации за винен туризъм решихме да проверим къде се крият корените на виното. Оказва се, че в Армения си имат и поговорка – “арменците са измислили виното, гърците са го превърнали в бизнес, а французите в изкуство.“

Париж пък е една от най-романтичните столици в света - чудесно място за празненство, ако предпочитате католическия празник Св. Валентин. Денят е известен като най-романтичният в годината и много влюбени използват момента, за да засвидетелстват безпределната си любов и внимание към половинката, като подаряват шоколад, бонбони и вино.

Точно така, няма празник, който да мине без вино. И ако трябва да решим кой празник е по-стар – този на любовта или на виното. То за виното имам и специални доказателства. Армения и Грузия се борят помежду си в коя страна е родено виното. Според археолози от Армения първата винарна в света е датирана на повече от 6 хиляди години в селището Арени, Югоизточно от Кавказ. Там в скалите са били издълбани плитки ями за намачкване на гроздето и отделянето на сока. Така че ако имате път към тази част на света, то виното е задължителната напитка, която трябва да опитате.

Според грузинците пък производството на вино там е на повече от 8 хиляди години. Начинът на производство е уникален. Виното се налива в така наречените съдове квеври, които се заравят в земята. Заровените в земята делви се отбелязват с кръст, като през пролетта се разравят. В Кавказкия регион се отглеждат над 500 сорта грозде. Един от традиционните местни сортове е Крахуна.


;

Все пак да отдадем заслуженото и на Свети Валентин – все повече българи отбелязват празника дори без да са католици, но какво стои зад истинската история на този ден?

Празникът на Св. Валентин се корени в далечното минало и е наследник на римски традиционен фестивал за плодовитост. По време на това тържеството момчетата теглели предварително написаните имена на момичета. Така новосформираната двойката си партнирала по време на празненството, което оцеляло в автентичния си вид, докато през V век римският папа не го обявил за ден на Св. Валентин. Избрал е датата 14-ти февруари.

Интересното е, че до 1300 година празникът не е бил толкова масов символ на любовта и романтиката, а просто ден за почитане на Св. Валентин. Тогава хората също вярвали, че на 14-ти февруари започва брачният период на птиците. И така малко по малко денят се е превърнал в най-романтичния момент в годината. Първите поздравителни картички за Св. Валентин пък датират от XV век. По-нататък през 17-ти век във Великобритания размяната на картички и писма за Св. Валентин се е превърнала в традиция. В Америка също добре възприемат идеята на любовния празник и през десетилетието на 1840 г. започва първото масово производство на тематични картички за 14-ти февруари в САЩ.

Интересна е трансформацията на празника през вековете. Тук обаче на Балканите съвсем целенасочено се чества деня на лозарите и винарите.


;
Kой всъщност е Св. Валентин? 

Образът е събирателен, защото светците с това име са няколко, а историята разказва, че един от тях е бил дори осъден на смърт от римския император, който е бил владетел по това време заради провеждането на тайна сватбена церемония. Причината за наказанието е, че Св. Валентин е нарушил императорска забрана. Сватбите за младите римляни били забранена мечта, защото императорът вярвал, че свободните мъже са по-добри войници.

Ако ви се струва странна съдбата на Свети Валентин, то светът на виното е още по-странен. През 2012 година в Чили един винопроизводител решил да направи метеоритно вино. Като в бутилката за отлежаване поставил метеорит паднал на земята преди около 6 хиляди години. Очакваният ефект за виното е да има по-жизнен вкус.

В Канада например правят вино от ферментирали домати – казва се Омерто, като рецептата е от Белгия и се пази строго. Виното от ориз, например, което приготвят в Япония и различни части на Азия съвсем спокойно е получило статутът на официален подарък. Алкохолността на сакето е 18 - 25 %.

Виното, независимо от градуса му, е напитка за ценители и се обединяваме около идеята, че е идеален подарък за Св. Валентин. След цялата тази историческа разходка мога да кажа, че денят на влюбените е експлодирал в масов консуматорски празник и според проучване на специализирана в исторически проучвания медия всяка година само в Америка за този празник се изпращат около един милиард тематични картички, а над 6 милиона двойки се сгодяват именно на този ден.

Който и празник да изберете на днешния ден, не забравяйте, че виното и любовта вървят ръка за ръка. Единственото правило е да не прекалявате с нито едно от двете - пийте и се обичайте с мярка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордна жега: Австралийски полицай изпържи яйце върху капака на колата си
Рекордна жега: Австралийски полицай изпържи яйце върху капака на колата си
Изложба на исторически артефакти в Афганистан
Изложба на исторически артефакти в Афганистан