НОВИНИ

Винопроизводители от Кюстендил купуват грозде от Македония

В сезона на приготвяне на домашно вино и ракия, десетки жители на Кюстендил купуват грозде от съседна Македония. Причината е, че там цената на сладкия плод е двойно по–ниска от родното производство. В Кюстендил на борсата за плодове в зависимост от сорта, килограм грозде в момента се предлага между 80 ст. и 1 лв.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
21:25, 19.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

От няколко години Димитър Неделчев предпочита да си купува грозде от близкия до западната ни граница град, Крива Паланка.

Димитър Неделчев: Купих малко „Црън Вранец”.Той е като нашето „Мерло”. Определяща е цената.В Македония цената е по-ниска.Тука един приятел вчера ми каза че купили на 40 ст. донесли са му на 40 ст. Качеството на гроздето не е по-добро от българското. Ние имаме по –голямо разнообразие на сортове грозде.”

Някои от местните винопроизводители пък твърдят, че гроздето в съседна Македония е с по- високи вкусови качества от българското.

На граничните пунктове на границата с Македония обаче има ограничения за внос на стока у нас.За това много кюстендилци се групират и пазаруват заедно.

Димитър Неделчев: "Мисля, че 10 кг. е нормата .За 10 кг. грозде кой ще отиде в Македония, но като са пет души по 10 или по 20 и стават 100.”

Македонски граждани също продават грозде у нас, но на цена, равна на тази, на която се продава българското грозде. За да привлекат повече клиенти, търговци от Кюстендил предлагат безплатно смилане на грозде дори и превоз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд oт 7,1 по Рихтер разлюля Мексико
Земетресение с магнитуд oт 7,1 по Рихтер разлюля Мексико
Премиерът награди участниците в уникална археологическа експедиция в Черно море
Премиерът награди участниците в уникална археологическа експедиция в Черно море