НОВИНИ

Виновните за катастрофи заради алкохол и дрога да плащат лечението на ранените

Виновните за пътни инциденти, заловени с алкохол и наркотици в кръвта, да възстановяват на Здравната каса разходите за лечението на пострадалите. Идеята за промяна е на Здравното министерство.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:48, 09.07.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Здравната каса и сега може да иска възстановяване на разходите за лечение от виновен за умишлено престъпление. Правилото важи и за инциденти, причинени след употреба на алкохол или наркотици, и упойващи вещества.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право: Ако 1 лице увреди друго лице, просто защото е било пияно или под въздействие на наркотици или каквито и да било други вещества - лечението на лицето, което е пострадало трябва да бъде заплатено от този, който го е увредил.

Правилото не важи за катастрофите, защото в повечето случаи те са причинени по непредпазливост. Въпреки че е в сила от около 10 години, изискването не се прилага на практика.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право: Няма информация, няма координация, за да може НЗОК да се възползва от правата.

Затова от Здравното министерств предлагат касата да получава информация от органите на съдебната власт. Така ще може да претендира за възстановяване на разходите за лечението на пострадалите от виновните за инцидента. От текстовете обаче отпада думата умишлено.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право: Това би отворило кутията на Пандора. Ако вие стоите на климатик в БНТ днес и настинете, възможно е НЗОК да ви потърси отговорност впоследствие за парите, които сте дали за вашето лечение.

Ако текстът отпадне, е възможно касата да иска възстановяване на разходите за лечение на пострадали при катастрофи от виновните за тях, при условие, че са употребили алкохол или наркотици.

Илия Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи: Доста трудно би се приложил на практика, защото да се установи кой е причинителят на дадена катастрофа и дори и да има наличие на алкохол, и дали този алкохол е в пряка връзка с причината за катастрофата - това нещо обикновено отнема години.

Според статистиката на МВР от началото на годината при около 2900 тежки катастрофи са ранени над 3600 души. 42-ма от тях са пострадали при 28 катастрофи, причинени след употреба на алкохол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмисля се нова платформа за търговия с ел. енергия за голямата индустрия
Обмисля се нова платформа за търговия с ел. енергия за голямата индустрия
Италиански турист протестира срещу работното време на музеите в Пловдив
Италиански турист протестира срещу работното време на музеите в Пловдив