България е ключов партньор на Румъния в региона. Това заяви румънският министър-председател Виорика Данчила след среща с българския премиер Бойко Борисов в Букурещ, пише БГНЕС.

Данчила отбеляза, че търговският стокообмен между двете страни е около 4 милиарда евро, като се отбелязва растеж вече седем поредни години.

„Потвърдихме заедно с премиера Борисов да дадем тласък на сътрудничеството, което да продължи положителната тенденция. Нашата твърда ангажираност е отразена в политическа декларация, която очертава рамката за действие и укрепване на сътрудничеството между двете страни в регионален и международен план“, каза Данчила.

Тя подчерта, че по време на срещата е засегнат въпроса за „обезпечаване на правата на етническите румънци в България и на етническите българи в Румъния“.

Сред темите, които са били обсъдени, е енергетиката. Данчила заяви, че газопроводът Гюргево-Русе, който е построен през 2017 г., най-вероятно ще стане оперативен през 2019 г. Двете страни също така са изразили подкрепата ди за вертикалният газов коридор – Гърция, България и Румъния.

Данлича определи междуправителствените консултации като конструктивни.

Започна срещата на Бойко Борисов с румънския премиер Виорика Данчила

Започна срещата на Бойко Борисов с румънския премиер Виорика Данчила

Започна срещата на четири очи между министър-председателя Бойко Борисов и румънския премиер Виорика Данчила в двореца „Виктория“ в Букурещ. Разговорит...